Strony

środa, 18 listopada 2015

Sernik z jagodami ( z ksylitolem)

Miałam ochotę na pierogi ruskie, ale robota mi się nie uśmiechała i twaróg wylądował w lodówce. Gdy sobie o nim przypomniałam, to się okazało, że lada dzień kończy mu się termin przydatności do użycia. U mnie w domu jedzenia się nie marnuje, a ochota na lepienie pierogów ciągle mnie nie nawiedziła, więc twaróg przerobiłam na nieduży, ale pyszny sernik. Jego przygotowanie zajęło mi 10 minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Użyłam twarogu w kostkach, ale już mielonego, więc przecisnęłam go tylko przez praskę. Zdecydowanie zachęcam do sięgania po normalny twaróg, a nie rzadkie masy seropodobne.
Do posłodzenia użyłam zamiast cukru ksylitolu. Nie używam go bardzo często, ale od czasu do czasu odmiana mile widziana. Dzięki temu, że cukier zamieniłam na ksylitol, to ciasto mogą jeść diabetycy, oczywiście z zachowaniem umiaru. Zanim sięgnęłam po ksylitol, to sporo o nim poczytałam. Nie będę się mocno na ten temat rozpisywać, ale jeśli ktoś ma ochotę dowiedzieć się z czego pochodzi, jak powstaje i jakie ma zalety i wady, to polecam wpis Małgosi z bloga Trochę Inna Cukiernia.
Ksylitol (cukier brzozowy), jest zdrowszą alternatywą dla zwykłego cukru i ma  o 40 % kalorii mniej niż zwykły cukier. Należy do grupy węglowodanów wolno wchłanianych, a ich metabolizm jest praktycznie niezależny od insuliny (IG=8), co sprawia, że poziom cukru we krwi nie podnosi się. Jest więc polecany diabetykom, a przy tym w przeciwieństwie do wielu innych słodzików można wykorzystywać go do pieczenia, bowiem jest odporny na działanie wysokich temperatur, nie tracąc przy tym swoich właściwości.
Ma jednak pewną wadę – jest dosyć drogi, ale jeśli można, to warto zastąpić nim zwykły cukier przynajmniej częściowo. 



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

750 g mielonego twarogu półtłustego
4 duże albo 5 mniejszych jajek
½ – ¾ szklanki* cukru albo ksylitolu (u mnie ksylitol Sante) – ilość w zależności od tego jak kwaśny jest twaróg
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
1 czubata łyżka skrobi (maki) ziemniaczanej
50 g roztopionego ostudzonego masła

około 1,5 szklanki* jagód (ja użyłam mrożonych)

*używam szklanki o pojemności 250 ml


Spód tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą (albo mąką). Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Twaróg przecisnąć przez praskę do sporej miski, dodać cukier/ksylitol, mąkę, ekstrakt, wbić jajka (najpierw proponuję wbić je na talerzyk i dopiero dodać do reszty składników, żeby nie było niespodzianek), wlać ostudzone masło. Wszystkie składniki zmiksować blenderem (żyrafą) do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przelać do tortownicy, posypać zamrożonymi jagodami i wstawić do gorącego piekarnika – 175 stopni (góra – dół), piec 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik zostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia. 



27 komentarzy:

  1. Piękny ... i taki równiutki :) A ja całe wieki nie piekłam sernika .... Po takich cudnych zdjęciach, od razu nabieram ochoty na upieczenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja serniki dosyć często. Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale mi się pozmieniało i teraz powstają dosyć często. Szybkie i zawsze wychodzą :-)

      Usuń
  2. Zainspirowałaś mnie. Też mam w lodówce mielony ser, któremu kończy się termin przydatności do spożycia i na który nie miałam pomysłu. Co więcej, w zamrażarce mam resztki kruchego ciasta, to zaszaleję i spód zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam. Oczywiście trochę po swojemu, bo dodałam od siebie kruchy spód a z jagód zrobiłam polewę na wierzch, ale wyszło pysznie. Jeśli chodzi o używanie ksylitolu do potraw, to ja próbowałam i mi nie odpowiada. Dla mnie, podobnie zresztą jak stewia ma specyficzny posmak, który wyczuwam w ciastach, deserach, czy przetworach i którego nie lubię. Jeśli piekę ciasto dla diabetyków, to używam fruktozy albo cukru/syropu z agawy. Ale to moje odczucia, niech każdy spróbuje sam co mu odpowiada. A w następnej kolejności upiekę twój sernik krówkowy, bo mnie ochota naszła straszna. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. No i słusznie, trzeba kombinować.
      Mnie osobiście ksylitol nie przeszkadza zupełnie, ale już stewia bardzo. Nie lubię jej... zrobiłam z nią raz jagielnik i nigdy więcej tego błędu już nie popełnię. Ale ksylitol dla mnie jest ok. Ale tak jak piszesz, nie musi pasować każdemu i najlepiej przećwiczyć na sobie.

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie szybkie wypieki-wygląda bardzo smacznie ,dobrze że zamroziłam sobie trochę jagód będzie na niedzielę smaczny serniczek ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamrożenie jagód latem to zawsze dobry pomysł. Można je potem wykorzystać do smacznych wypieków.

      Usuń
  4. Wspomnienie lata, pachnącego lata, bardzo smakowity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jeśli można sobie jesienią zaserwować odrobinę lata, to dlaczego nie skorzystać?

      Usuń
  5. Margarytko a jakie wrażenia smakowe po cieście z ksylitolem? Czuć "inna" slodycz czy smakuje podobnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę różnicy. Ci, którzy jedli też nie zauważyli. Niektórzy piszą o lekkim posmaku mięty, ale ja niczego takiego nie zauważyłam.

      Usuń
  6. Super, bedę piekła. Zastanawiam sie czy jakbym dała malinki na gore czy tez by się tak fajnie rozpłyneły?hmm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny mają więcej soku, ale spokojnie można ich użyć. Tylko dobrze byłoby je lekko wcisnąć w masę serową otworkami do góry :-)

      Usuń
  7. Na jednym ze zdjęć zauważyłam, że najpierw sypiesz na dno tortownicy owoce, a na to masę twarogową, ja robię odwrotnie, ale tak patrząc na Twoje, wydaje mi się to lepszym pomysłem, bo może owoce nie są wtedy tak spieczone, jak zdarza mi się przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Na pewno wypróbuję ten sposób przy następnych moich wypiekach:))
    Odnośnie ksylitolu - też jestem ciekawa, jak się mają jego walory smakowe po upieczeniu i czy dodaje się go taka samą ilość jak podany wagowo w przepisach składnik cukru.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, na którym ze zdjęć coś takiego widzisz? Bo ja sobie nie przypominam, abym jagody wysypała na dno tortownicy. Jagodami posypałam masę serową i tak się upiekło.
      Przy serniku z wiśniami dawałam wiśnie na spód, ale tam była już warstwa ciasta, dopiero na niej owoce.
      Tak jak wyżej napisałam, dla mnie nie ma różnicy w smaku. I tak jak podałam w przepisie używa się go taką samą ilość jak cukru.

      Usuń
  8. Przepis wygląda super, uwielbiam takie szybkie i pyszne :) Czy dobrze zrozumiałam, że wystarczy posypać masę po przełożeniu do formy, takimi zamrożonymi jagodami? Czy powinnam je najpierw rozmrozić i odsączyć?
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic o rozmrażaniu i odsączaniu nie pisałam. Masę serową posypuje się zamrożonymi jagodami.

      Usuń
  9. Do poprzedniego mojego komentarza - "jak coś się nie doczyta, to się zmyśli" :)) Wszystko jest w porządku z ułożeniem owoców - zobaczyłam te zdjęcie i zmyliło mnie, zdawało mi się, że owoce są na spodzie, a na to wylałaś masę. Zachwyciłam się zdjęciami sernika, a dopiero potem dokładnie przeczytałam Twój opis. Stąd nieporozumienie w tej kwestii. Mea culpa:))
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to wszystko jasne :-) Bo już zaczynałam się głowić, co ja namieszałam :-)

      Usuń
  10. Witaj. Ślicznie wygląda ten serniczek. Chciałam zrobić jakieś dwa ciacha do pracy na pożegnanie/podziękowanie bo staż niestety mi się konczy😢 i tak ten sernik mnie zaciekawił tylko chciałabym go zrobić na taką większą prostokątną blaszkę. Tylko jak z proporcjami? Twarogu pewnie z kilogram dąć a jak reszta? I jakie mogłabyś mi jeszcze polecić ciasto, które by się sprawdziło na takie pożegnanie ( i żeby nie było za pracochłonne😊) pozdrawiam Doti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość składników po prostu zwiększ proporcjonalnie i będzie ok. Na dużą blachę kilogram twarogu to będzie mało. Co najmniej 1,5 kg, bo inaczej wyjdzie płaski - chyba, że zrobisz do niego spód z kruchego ciasta.
      A drugie ciasto... hmm, może skubaniec (pleśniak)? Robi się w miarę szybko i większość osób go lubi. Albo szarlotkę?

      Usuń
  11. Margarytko, czym ewentualnie mogłabym zastąpić jagody w tym serniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczkami, borówkami, malinami - każdymi drobnymi owocami. Ale myślę, że i drobno pokrojone brzoskwinie z puszki się sprawdzą.

      Usuń
  12. A ile to to pyszne ma a kalorii??? Jestem na diecie ale ten sernik wygląda i brzmi tak pysznie że chciałabym upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalkulator w dłoń i policzyć. Mnie ta wiedza do niczego potrzebna nie jest, więc nie zamierzam przeliczać :-)
      Ksylitol nie jest pozbawiony kalorii, mam ich po prostu mniej niż zwykły cukier.

      Usuń
    2. Jednak zdrowszy, nawet walczy z próchnica ;)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl