Pieczone ziemniaki to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Od czasu
do czasu pojawia się również na naszym stole, bo nie ukrywam, że
bardzo lubimy ziemniaki pod taką postacią. I ja w sumie mogłabym
się zadowolić samymi ziemniakami z odrobiną sosu jogurtowego i
porcją zieleniny.
Przygotowanie jest banalnie proste, można użyć dowolnych
przypraw. Ważne tylko, aby wybrać właściwą odmianę ziemniaków
– najlepiej, aby były to pyry twarde, z małą zawartością
skrobi, tak zwane frytkowo – sałatkowe, czyli typ A, no
ewentualnie AB. Ja przeważnie do pieczenia używam Vinety, Ditty
albo Denara. Pan, od którego kupuję ziemniaki ma ich chyba 10
odmian i doskonale wie, które do czego będą najlepsze – taki
sprzedawca to skarb.
Jeśli chodzi o przyprawy, to tu pełna dowolność. Ja bardzo
lubię ziemniaki z odrobiną soli i rozmarynu, ale też bardzo
chętnie sięgam po mieszankę przypraw do ziemniaków z serii
„Smakowe inspiracje”, którą jakiś czas temu wypuściła na
rynek firma Kotanyi – z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem.
Tak jak za gotowymi mieszankami przypraw nie przepadam, bo są dla
mnie za słone, tak tę uwielbiam (nie ma w niej żadnej chemii, same
przyprawy i zioła).
Składniki:
ziemniaki typ A albo AB – ilość wg uznania, w zależności od
tego ile kto zje
1 – 2 łyżki oleju rzepakowego (ja na trzy porcje ziemniaków daję
1 łyżkę)
sól, pieprz, chili - wg uznania
dowolne zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano, estragon, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, –
wg uznania (u mnie przyprawa do ziemniaków Kotanyi, trochę chili, dodatkowo odrobina rozmarynu i utartej gałki muszkatołowej)
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć (papierowym ręcznikiem albo
bawełnianą czystą ściereczką), pokroić na ćwiartki albo
połówki (jeśli są małe). Wlać olej, wsypać przyprawy i
dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki były oblepione
przyprawami.
Włożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175
stopni – góra/dół (jeśli piekę razem z kurczakiem, to wstawiam
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszam
temperaturę do 175 stopni). Piec około 45-60 minut (w zależności od gatunku ziemniaków - po 45 minutach sprawdzić, czy są upieczone). Pod koniec
pieczenia podwyższyć temperaturę do 200 stopni, włączyć termoobieg z
grillem (opiekaczem) i piec jeszcze 10 minut, aż się przypieką.
Podawać z mięsem, warzywami albo z dipem czosnkowym czy jogurtowym.
Podawać z mięsem, warzywami albo z dipem czosnkowym czy jogurtowym.
O czym Ty moja kochana piszesz? Jakie ziemniaki, jakie odmiany? Dla mnie to nieodgadniona tajemnica. W centrum stolicy, na najbardziej znanym targowisku masz do wyboru dwie odmiany; irga i irys. To wszystko! Przepraszam, cały rok są jeszcze młode, nie wiem skąd i w jakiej cenie, bo nie jestem tym zainteresowana. W związku z tym, jutro do pieczonego kurczaka zaserwuję pieczoną irgę, nie wiem jakiej klasy, typu, bo przy takim wyborze, nie to znaczenia. Zazdroszczę Wam tych kartofelków do wyboru i do koloru. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńIrga to już bardziej BC, czyli dużo skrobi i mączyste (dobre na kluchy wszelakie)... No, ale jak się nie ma co się lubi... W Radomiu też dwie odmiany, więc wybór żaden.
UsuńJa kupuję ziemniaki od pana, który je uprawia i ma około 10 odmian. W zeszłym roku pierwszy raz miał Stasię, bardzo smaczne ziemniaki. Jak jest mało osób, to zawsze zamienimy kilka zdań i czegoś nowego się dowiem. Wczoraj kupiłam denary i satinę (ta na kluchy, placki itp). Gdy jadę do teściowej do Radomia to zawsze mi brakuje dobrych ziemniaków, ale przecież nie będę wozić z Piły ;-)
W sumie to się bardzo cieszę, że mamy fajny targ i jakieś możliwości wyboru towaru (nie kupuję u handlarzy, którzy biorą z giełdy, bo nie wiedzą, co sprzedają).
uwielbiam takie :) mój ulubiony niedzielny obiad, to takie ziemniaki (ja mam z kolei swoją ulubioną mieszankę bosforską) i pierś z kurczaka zamarynowana dzień wcześniej, jakaś szybka surówka i obiad praktycznie robi się sam:)
OdpowiedzUsuńA co wchodzi w skład tej mieszanki bosforskiej? Przyznam, że nie znam.
UsuńU nas też właśnie często taki zestaw: ziemniaki, kurczak (tym razem były podudzia) i surówka albo coś na ciepło :-) A najlepiej to lubię wszystko na jedną blachę wrzucić i do piekarnia :-)
moja jest taka - sól, papryka słodka, kminek, cebula, czosnek, gorczyca, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, majeranek, marchew, oregano, wiem, że teoretycznie przepłacam za sól, ale smak za bardzo mi odpowiada, żeby z niej zrezygnować, jak nie gotuję dla naszej córki (co rzadko się zdarza :) ), to dodaję jeszcze chili :)
UsuńO fajny skład ma... A możesz mi powiedzieć z jakiej firmy kupujesz? Bo szczerze powiedziawszy nie spotkałam albo nie zwróciłam uwagi, bo mieszanki to ja raczej omijam.
Usuńja kupuję akurat z firmy bartex z elbląga (http://smakiwarmii.pl/author/bartex/), wystawiają się na różnych targach, mają sporo przypraw "pojedynczych", ale i trochę mieszanek :)
UsuńA dziękuję, już kojarzę. U nas podczas jarmarku też byli.
UsuńZiemniaki uwielbiam w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńRównież kupuję Vinetę lub Denar - to sprawdzone odmiany. Raz kupiłam ziemniaki, które podczas gotowania, z wierzchu rozpadały się, a w środku były twarde. Nie wiem jaka to odmiana, ale tak nieraz można kupić u nieuczciwych handlarzy. Zachwalają towar, nawet wmawiają, że dobry, a potem w domu okazuje się on przykrą niespodzianką.
Serdecznie pozdrawiam:))
A bo z tymi ziemniakami z przypadkowych źródeł to nigdy nic nie wiadomo. Ja już od dawna raczej nie kupuję ziemniaków od nikogo poza panem Ziemniakiem - chyba, że naprawdę wyjątkowo go nie ma na targu, a ja jestem bez ziemniaków.
UsuńZiemniaki kocham w każdej postaci, ale już z tym rozróżnieniem na poszczególne typy to bida jest straszna, przyznaję...
OdpowiedzUsuńWiesz, ja też nie znam wszystkich odmian, bo ich ponoć około 170, ale te, które mogę kupić, to rozróżniam i wiem, które do czego najlepsze :-)
UsuńA ziemniaki to zawsze dobre jedzenie... choć u nas i kasze i ryże też mają branie :-)
często takie robię uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńAle robisz smaka 😍😍😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤