Zimą często sięgam po kapustę pekińską, bo jest znacznie
smaczniejsza niż twarde główki zwykłej białej kapusty. Robię z
niej różne surówki, zmieniam dodatki i zawsze wychodzi pysznie.
Tym razem bardzo prosta surówka - kapusta, koperek, cebula i przyprawy. I choć moją ulubioną surówką
z pekinki jest ta z kukurydzą, to tej niczego nie brakuje.
Tak przygotowana idealnie się skomponowała z domową pitą i pulled pork czyli wyczesaną
wieprzowiną.
Składniki na 4 porcje:
½ dużej albo 1 mała główka kapusty pekińskiej
2 – 3 łyżki posiekanego koperku
1 mała cebula
¼ płaskiej łyżeczki soli (można dać więcej, ja solę mało)
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżki gęstego majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (dałam grecki)
Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany koperek, wsypać sól i
dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem, wlać sok z cytryny,
dodać cukier i wymieszać. Do kapusty wsypać pieprz, dodać sos
jogurtowo – majonezowy i całość wymieszać do połączenia składników (ja mieszam ręką, tak najwygodniej).
Wygląda pysznie, na pewno spróbuję! Pozdrawiam, Aldona
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smaczna :-)
UsuńJa jak zwykle musze cos czyms zastapic :D i tu moje pytanie, czym zastapic pekinke? U mnie najblizsza pekince jest salata lodowa :/
OdpowiedzUsuńNajlepiej jakaś inną kapustą (np. włoską albo stożkową, a jak już będzie sezon to młodą). Sałata chyba nie bardzo się sprawdzi.
UsuńStozkowa da sie zalatwic, przez okragly rok uzywam jej do robienia "mlodej" kapusty z koperkiem :D
UsuńDziekuje za porade i pozdrawiam :)))
No i już jest rozwiązanie :) Pozdrawiam.
UsuńI teraz poproszę o przepis na to co obok surowki ... cos mi mowi ze ten chlebek i miesko idealnie wspolgraja z kapustka. ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepisy będą w nadchodzącym tygodniu :-)
UsuńMargarytka czytasz w
OdpowiedzUsuńmoich myslach!Szukałam własnie inspiracji dla pekinki...
To jeszcze zachęcam do wypróbowania tej z kukurydzą - dla mnie nr jeden.
UsuńOch, czy to bedzie pulled pork? Z przyjemnoscia wykorzystam przepis. Ten na pekinke tez :)
OdpowiedzUsuńTak, będzie pulled pork... jutro przepis na pitę, a w środę na mięso :-)
UsuńMargarytko,nie toleruję cebuli może doradzisz co zamiast niej :)
OdpowiedzUsuńPo prostu ją pomiń. Chyba, że możesz użyć pora, to spokojnie możesz kawałek dodać.
UsuńUwielbiam sos jog-maj do surówek. U mnie wersja również z marchewką i/lub jabłuszkiem, zależy od stanu lodówki :) Pyszna i szybka!
OdpowiedzUsuńI u mnie różne wariacje na temat... taką z marchewką i jabłkiem też czasem popełniam :-)
UsuńWitam, przepis swietny. Zrobiłam surówkę, jest pyszna. Zastąpiłam cebulę porą. Idealnie pasuje do naszego obiadku. Pozdrawiam, Alicja ��
OdpowiedzUsuńZ porem też super :-)
UsuńWitam, pyszna i szybka surówka. Też czasami dodaję por lub jabłuszko. Pozdrawiam Weronika
OdpowiedzUsuńU mnie różne wersje, ale czasem mam ochotę na taką najprostszą :-)
UsuńMargarytko,mam problem z kapustą. pekińską Może Ty wiesz czy można jeść kapustę która ma gdzie niegdzie ciemne plamki(rzadko uda mi się znaleźć kapustę bez tych plamek)? Szukałam informacji w internecie ale nic konkretnego nie znalazłam oprócz nazwy choroby. Jest to pieprzowa plamistość. Niby logika wskazuje, że chorego warzywa czy owocu jeść się nie powinno, ale może to nie jest szkodliwe dla zdrowia człowieka. Chcę nakarmić rodzinę kapustą i nie wiem czy im nie szkodzę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrawdę powiedziawszy, gdy widzę, że kapusta ma te czarne kropki, to jej nie biorę. Kupuję tylko czystą.
UsuńNie mam pojęcia na ile to szkodzi, ale właśnie kierując się logiką nie sięgam po taką kapustę z plamkami.
Witam suroweczka przepyszna i szybka do zrobienia polecam 😊😊
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowała :-)
Usuń