Bardzo prosty i szybki do przygotowania chleb orkiszowo - żytni z
ziarnami. Nie wymaga użycia miksera, podobnie jak w przypadku chleba wieloziarnistego wystarczy wymieszać składniki drewnianą łyżką.
Przejrzałam moje słoiki z ziarenkami i dosyć sporo wsypałam ich
do tego chleba. Można je sobie dowolnie zmieniać, byle ilość
mniej więcej się zgadzała.
Składniki na chleb orkiszowo – żytni z ziarnami, 1 bochenek, forma 33x 9 cm:
450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1 i ½ łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży albo 7 g drożdży instant
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki jasnego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki złotego siemienia lnianego
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka cukru
500 ml letniej wody
Chleb orkiszowo - żytni z ziarnami - przygotowanie.
Wszystkie ziarna wrzucić do dużej miski (szklanej albo
metalowej), wsypać 1 łyżeczkę cukru, rozkruszyć drożdże, wlać
wodę, wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20
minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać i wymieszać
z solą. Mąkę dodać do ziaren i wymieszać do dobrego połączenia
składników. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 – 40 minut w
temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Formę o wymiarach 33 x 9 cm wysmarować masłem (nie sypać mąką). Przełożyć do niej masę chlebową, ponownie przykryć ściereczką i zostawić do drugiego wyrośnięcia na 30 – 40 minut – ciasto powinno wypełnić foremkę niemal po brzegi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra – dół) i piec 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20 minut. Chleb wyciągnąć z piekarnika, od razu wyjąć z formy i zostawić na kratce, aby odparował i ostygł.
Formę o wymiarach 33 x 9 cm wysmarować masłem (nie sypać mąką). Przełożyć do niej masę chlebową, ponownie przykryć ściereczką i zostawić do drugiego wyrośnięcia na 30 – 40 minut – ciasto powinno wypełnić foremkę niemal po brzegi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra – dół) i piec 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20 minut. Chleb wyciągnąć z piekarnika, od razu wyjąć z formy i zostawić na kratce, aby odparował i ostygł.
Pieknie wyglada i pachnie oblednie :-))) Ja pieklam w sobote swoj ,tradycyjnie na zakwasie ;-))) Nie spotkalam nigdzie czarnego sezamu ,czy rozni sie smakiem od jasnego???
OdpowiedzUsuńJa czasem robię odstępstwo i zamiast zakwasu wybieram drożdże :-)
UsuńA jeśli chodzi o sezam, to czarny jest nieco bardziej wyrazisty w smaku, lekko orzechowy. Jest niełuskany, więc zawiera więcej błonnika.
super ja dzisiaj piekłam pszenno orkiszowy na suchym zakwasie , który kupiłam w zdrowej zywności
OdpowiedzUsuńMożna i tak, choć ja mam swój normalny zakwas :-) Nie przepadam za wypiekami na suszonych drożdżach i zakwasach - nie lubimy się po prostu :-)
UsuńWypróbowany chlebek:) zamiast sezamu dałam wiecej pestek z dyni. Jak dla mnie ten chlebek jest idealny. Na stałe będzie w moim menu. Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńOczywiście ziarenka można sobie zmienić. Ja uwielbiam sezam, więc pakuję go gdzie się tylko da :-) Cieszę się, że chleb smakował i przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam.
a czy można odwrócić proporcje mąk? Mam tylko szklankę orkiszowej i cały kg żytniej :]Czyli chodzi o zamianę w postaci:
OdpowiedzUsuń100 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
450 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Z góry dziekuję za odpowiedź
Mąka orkiszowa jest mąką pszenną, co sprzyja pracy drożdży. Przy mące żytniej jest trudniej, ona potrzebuje zakwaszenia, no i inaczej chłonie płyn.
UsuńJa bym np. dała żytniej 200 g, a 250 g zwykłej pszennej (np. luksusowej czy wrocławskiej).
Asiu, ten chleb mi nie wyszedla i zastanawiam sie co moze byc przyczyna. Tzn zjedlismy go bo byl zjadliwy, ale troche zakalcowaty:) Nie mam maki orkiszowej i dalam tak jak w komentarzu powyzej 200 zytniej i 250 pszennej, moge piec tylko z termoobiegiem, bo bez niego moj piekarnik dymi (mimo gruntownego czyszczenia), i dodalam zmielone siemie lniane, moze ono bylo za ciezkie w tym wszystkim. Koniecznie go powtorze, bo prosty i smaczny, ale chcialabym sie dowiedziec co moge poprawic. Pieklam tez chleb wieloziarnisty i tamten wyszedl super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Aniu, mielone siemię lniane się mocno rozkleja i może dlatego właśnie chleb tak Ci wyszedł. Ja daję ziarna, one trochę inaczej się zachowują. Spróbuj z normalnym siemieniem, powinno być dobrze.
UsuńPozdrawiam.
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńAsiu a czy masz jakis przepis na chleb z maki żytniej i owsianej ? Chyba ze w tym moge mąkę orkiszowa zamienić na mąkę owsiana ?
OdpowiedzUsuńNie piekłam takiej mieszanki. Mąka orkiszowa zawiera gluten, więc dobrze drożdże pracują. Ale możesz spróbować.
UsuńUwielbiam ten chleb, jest cudowny!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :-)
UsuńNie posiadam termoobiegu co z tym zrobić?
OdpowiedzUsuńUpiec bez termoobiegu nie zmniejszając temperatury
UsuńChlebek jest wyborny! Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje.
UsuńChlebek pyszny tylko czuć drożdże podczas jedzenia. Czy mogę zmniejszyć ilość drożdży
OdpowiedzUsuńJeśli czuć drożdże, to znaczy, że ciasto było przegarowane (za długo wyrastało).
Usuń25 g drożdży na 550 g mąki i tyle ziarem, to nie jest za dużo.
Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńPiekę drugi raz i nie ostatni, bo bardzo nam smakuje.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał :-) Smacznego.
UsuńChlebek na stałe zawitał u mnie w domu. Czy zamiast orkiszowej mogę dodać mąki razowej? Pozdrawiam
UsuńMożna, tylko wtedy trzeba zwiększyć ilość wody, bo mąka razowa bardziej chłonie. No i lepiej, żeby to była pszenna albo orkiszowa razowa, bo sama żytnia potrzebuje zakwasu.
UsuńJa piekę ten chlebek co tydzień i bardzo nam smakuje.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi miło, że przepis się przydał.
Usuń