Strony

środa, 9 marca 2016

Sałatka z fetą

Wszelkiego rodzaju sałatki są obecne w naszym menu od zawsze. Nie wyobrażam sobie życia bez dużej ilości warzyw w codziennej diecie. Warzywa jemy prawie zawsze do śniadania, obiadu i kolacji. A czasem na kolację jest po prostu talerz warzyw z dodatkiem sera, jajka albo pieczonego kurczaka czy indyka. Do sałatki z fetą można przygotować różne wersje sosu, wg własnego smaku i uznania. 


Składniki na sałatkę z fetą – 2 porcje:
 
3 – 4 garści mieszanki sałat (u mnie wersja z rukolą)
8 plasterków zielonego ogórka
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
2 - 3 duże rzodkiewki
8-10 pomidorów koktajlowych
4 cienkie plastry czerwonej cebuli
1/2 kostki (około 120 g) fety
ziarenka: sezam jasny i czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane, chia – wg uznania, ziarna można uprażyć na suchej patelni

Sos:
2 łyżki łagodnej oliwy z oliwek albo ulubionego oleju
½ łyżki octu winnego albo soku z cytryny
½ łyżeczki płynnego miodu (użyłam lipowego)
½ łyżeczki musztardy dijon
szczypta soli
kolorowy pieprz
opcjonalnie ulubione zioła (ja używam ziół włoskich z młynka i nie dodaję soli, bo młynek ją zawiera)

Sałatka z fetą – przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka (wykorzystuję słoiczek po koncentracie pomidorowym), zakręcić i kilka razy wstrząsnąć, aby składniki się dobrze połączyły.
Na talerze rozłożyć sałatę. Na niej ułożyć półplasterki ogórka, paprykę pokrojoną w paseczki, rzodkiewki pokrojone w półplasterki, pomidorki przekrojone na połówki, kostki fety i piórka cebuli.
Sałatkę z fetą posypać ziarnami (mniej więcej jedna łyżeczka na porcję) i skropić sosem. 




19 komentarzy:

  1. Ależ smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona kolorowa! Cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słońca brakuje, ciągle ponuro, to jakoś trzeba sobie ubarwiać życie :-) Np. sałatką.

      Usuń
  3. O !! sałatki z fetą to ja wszystkie bardzo chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie sałatki też lubię:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. musztard dijon ,jaka to ostra ?
    pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, uwielbiam takie :) idealnie moja, nic bym nie zmieniła :)
    chociaż... ostatnio widziałam przepis na dressing malinowy, do fety może nie do końca pasuje, ale do samych warzyw byłby genialny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię malinowy od czasu warsztatów kwiatowych :-) Wykombinowałam wtedy sałatkę z arbuzem, kwiatami groszku i właśnie z dressingiem malinowym. Wyszło rewelacyjnie. Robię też orzechowy, do sałatki z orzechami, też jest fajny. Kiedyś pokusiłam się o miętowy i pasował bardzo. Dlatego napisałam, że tu pełna dowolność. Ja najbardziej lubię miodowy.

      Usuń
  7. super salatka,dressing tez moje klimaty,chyba czas juz na takie typu smaczne przekaski,a dressing malinowy super pasuje jak dla mnie do wszelkich salat.Jadlam i polecam.Pozdrawiam wiosennie.Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię różne dressingi: malinowy, orzechowy, miętowy... ale najbardziej lubię miodowy. Pełna dowolność, każdy możesz sobie stworzyć taki jaki lubi :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. a jak te cuda sie robi :? różne dressingi: malinowy, orzechowy, miętowy...
      Pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń
    3. Kombinuje się, aż się dojdzie to tego właściwego smaku :-) Orzechowy jest na blogu przy sałatce z orzechami. Malinowy i miętowy obiecuję dodać za jakiś czas. Malinowy bardzo lubię do sałatek, do których dodaję np. arbuza czy pestki granatu. Miętowy fajny jest do fety, mozzarelli. Smakowe dressingi robię z użyciem syropów barmańskich.

      Usuń
    4. Dziekuje za odpowiedz,jestes cudowna.

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam jej w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do spróbowania. Odmiana zawsze mile widziana.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl