Orientalne smaki zdecydowanie należą do moich ulubionych. Kocham
przyprawy, intensywne smaki i moc, którą ma w sobie chili. Miałam
w lodówce schab, ale nie miałam ochoty ani na kotlety ani na rolady
czy na schab w sosie. Postanowiłam zagospodarować to mięso nieco
inaczej, tym bardziej, że zalegała mi mała dynia piżmowa, jeden
samotny batat, trochę selera naciowego, a w zamrażarce groszek i
papryka. Zajrzałam do szafki i znalazłam puszkę mleka kokosowego. I
w zasadzie nie mogłam wykombinować nic innego. Wyszło pyszne,
aromatyczne, zdrowe, sycące, kolorowe curry pełne warzyw, bo mięsa
w nim niewiele.
Curry kokosowe ze schabu z dynią i batatami podałam z ugotowanym
czerwonym ryżem. Polecam, bo ten ryż jest bardziej wyrazisty w smaku i zdrowszy niż biały.
Gdy się uczyłam kuchni indyjskiej to przygotowywałam wszystko zgodnie z przepisami z książki, dziś moja świadomość jest nieco większa i bardzo chętnie eksperymentuję, wiem już ile czego wsypać, aby wyszło tak, jak lubimy. Przepis jest improwizacją, bazowałam na tym, co miałam w domu. Oczywiście warzywa można sobie dowolnie mieszać, zmieniać i dopasowywać do własnych smaków.
Gdy się uczyłam kuchni indyjskiej to przygotowywałam wszystko zgodnie z przepisami z książki, dziś moja świadomość jest nieco większa i bardzo chętnie eksperymentuję, wiem już ile czego wsypać, aby wyszło tak, jak lubimy. Przepis jest improwizacją, bazowałam na tym, co miałam w domu. Oczywiście warzywa można sobie dowolnie mieszać, zmieniać i dopasowywać do własnych smaków.
Składniki na 4 porcje:
300 g schabu bez kości oczyszczonego z błonek (można użyć
piersi kurczaka albo indyka)
½ (300 g) małej dyni piżmowej
1 (100 g) średnia marchew
1 (180g) średni batat
2 łodygi (100 g) selera naciowego
1 szklanka (około 150 g) zielonego groszku (użyłam mrożonego)
1,5 (180 g) papryki czerwonej (użyłam mrożonej)
1 (100 g) średnia cebula
1 łyżka masła klarowanego
½ puszki (200 ml) mleka kokosowego
½ płaskiej łyżeczki soli (można dać więcej, ja sole mało)
½ płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki chili
¼ szklanki (125 ml) bulionu warzywnego albo wody
Curry kokosowe ze schabu z dynią i batatami – przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać. Schab pokroić w paski, cebulę w drobną
kostkę. Pozostałe warzywa w nieco większą kostkę – wg uznania
(u mnie mniej więcej 1 -1,5 cm). W rondlu rozgrzać masło,
na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć na mocnym ogniu z
każdej strony. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się ładnie
zrumieni. Dorzucić marchewkę i seler naciowy, smażyć 2 minuty,
dodać dynię, bataty i smażyć kolejne 2 minuty. Wsypać wszystkie
przyprawy, wlać bulion albo wodę. Dusić pod przykryciem 10 minut,
dorzucić groszek i paprykę, dusić kolejne 10 minut. Dodać mleko
kokosowe i gotować około 10 minut, aż większość płynu
odparuje, a danie naturalnie się zagęści. Curry kokosowe ze schabu z dynia i batatami podawać np. z ryżem
albo chlebkami naan.
Wygląd niesamowicie. Bardzo lubię takie kolorowe posiłki, jak coś ładnie wygląda to od razu lepiej smakuje. Kuchnię indyjska lubię,jestem wielka fanką mocnych i ostrych przypraw.
OdpowiedzUsuńDokładnie, ładne jedzenie daje poczucie lepszego smaku. Ja lubię estetyczne posiłki, a to curry jest jeszcze do tego przepyszne i pełne cudownych warzyw.
UsuńWygląda apetycznie, muszę kiedyś przygotować i uraczyć moich chłopaków. :)
OdpowiedzUsuńGdy wypróbujesz daj znać jak smakowało :-)
UsuńPrzepyszne, robiłam już kilka razy. Uwielbiam Twoje przepisy- te słodkie i te wytrawne.
OdpowiedzUsuń