Sernik jagodowo – truskawkowy na zimno powstał w wyniku
porządków w zamrażarce i zagospodarowania owoców, które zostały
z ubiegłorocznego sezonu. Oczywiście można go przygotować ze
świeżych owoców, ja po prostu miałam nadmiar mrożonych i
chciałam coś z nimi zrobić. Wyciągnęłam woreczek jagód i
woreczek truskawek, zmiksowałam, odmierzyłam potrzebną ilość
(resztę, jeśli zostanie można wykorzystać np. do
koktajlu). Trudno mi podać dokładną wagę owoców, bo użyłam mrożonych i po prostu zamieniłam je na mus.
Wykorzystałam dobrej jakości twaróg mielony (nie masę
sero podobną) i galaretki, które zalegały mi w szafce. Sernik nie
jest zbyt słodki, więc jeśli ktoś chce może dodać więcej cukru
pudru do poszczególnych mas.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Biszkopt:
2 duże jajka (używam jajek o wadze 70 -75 g)
1/3 (około 70 g) szklanki drobnego cukru do wypieków
½ (około 80 g) szklanki mąki pszennej tortowej
Masa jagodowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
150 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś lubi
słodkie ciasta)
1 szklanka (250 ml) musu jagodowego (zmiksowane jagody – u mnie
rozmrożone, mniej więcej 1,5 szklanki)
1 galaretka na 500 ml wody (u mnie jagodowa z granatem, ale może
być o smaku owoców leśnych, jeżynowa czy owocowa w niebieskim
kolorze)
2 czubate łyżeczki żelatyny
½ szklanki (125 ml) wrzącej wody
Masa truskawkowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
150 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi
słodkie ciasta)
1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego (zmiksowane truskawki – u
mnie rozmrożone, mniej więcej 1,5 – 2 szklanki)
1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody
2 czubate łyżeczki żelatyny
½ szklanki (125 ml) wrzącej wody
Mus truskawkowy (żelka):
2 szklanki (500 ml) musu truskawkowego (zmiksowane truskawki –
około 750 g)
1 galaretka truskawkowa
1 czubata łyżeczka żelatyny
½ szklanki (125 ml) wrzącej wody
Sernik jagodowo – truskawkowy na zimno – przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i ubijać 3 – 4 minuty, aż cukier się rozpuści, dodać żółtka i całość zmiksować. Dodać
mąkę i delikatnie wmieszać ją do masy jajecznej, już bez użycia
miksera, np. za pomocą łopatki silikonowej. Masę przełożyć do
tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) albo do 175 stopni
(góra – dół) i piec około 15 minut do tak zwanego suchego
patyczka. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i zostawić
do wystygnięcia (ja odwracam do góry nogami, wtedy zawsze jest
równy i nie ma „górki”). Ja piekę biszkopt zawsze dzień
wcześniej, ale można użyć świeżo upieczonego, ewentualnie
zastąpić domowy gotowymi małymi biszkoptami. Biszkopt przełożyć na
podkładkę, jeśli jest suchy, nasączyć go wodą z cukrem i
sokiem z cytryny. Założyć obręcz cukierniczą, ewentualnie obręcz
od tortownicy, w której pieczony był biszkopt.
Przygotować masę jagodową. Jagody zmiksować. W 125 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i żelatynę, lekko przestudzić, wlać do zmiksowanych jagód i dokładnie wymieszać. Twaróg połączyć ze śmietaną i cukrem pudrem (masa powinna być jednolita), dodać zmiksowane jagody z galaretką. Odstawić na 10 -15 minut. Gdy masa lekko zgęstnieje przelać ją delikatnie na biszkopt i wstawić do lodówki na około 30 minut (szybko tężeje).
Przygotować masę jagodową. Jagody zmiksować. W 125 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i żelatynę, lekko przestudzić, wlać do zmiksowanych jagód i dokładnie wymieszać. Twaróg połączyć ze śmietaną i cukrem pudrem (masa powinna być jednolita), dodać zmiksowane jagody z galaretką. Odstawić na 10 -15 minut. Gdy masa lekko zgęstnieje przelać ją delikatnie na biszkopt i wstawić do lodówki na około 30 minut (szybko tężeje).
Przygotować masę truskawkową: Truskawki zmiksować. W 125 ml
wody rozpuścić galaretkę i żelatynę, lekko przestudzić, wlać
do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszać. Twaróg połączyć
ze śmietaną i cukrem pudrem (masa powinna być jednolita), dodać
zmiksowane truskawki z galaretką. Odstawić na 10 -15 minut. Gdy masa
lekko zgęstnieje przelać ją delikatnie na ściągniętą masę
jagodową. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Przygotować mus truskawkowy na górę. Truskawki zmiksować. W 125 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i żelatynę. Dodać do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać. Mus przelać na zastygniętą masę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc)
Sernik jest dosyć wyskoki, więc dobrze jest użyć obręczy cukierniczej albo tortownicy o wysokich brzegach, bo inaczej masa może nam się nie zmieścić.
Przygotować mus truskawkowy na górę. Truskawki zmiksować. W 125 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i żelatynę. Dodać do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać. Mus przelać na zastygniętą masę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc)
Sernik jest dosyć wyskoki, więc dobrze jest użyć obręczy cukierniczej albo tortownicy o wysokich brzegach, bo inaczej masa może nam się nie zmieścić.
Gotowy sernik jagodowo – truskawkowy na zimno można ozdobić
ubitą śmietanką kremówką, ale nie jest to konieczne, bo sam w
sobie jest ładny.
Zdaje się że opuściłaś dodanie białek do biszkoptu.
OdpowiedzUsuńZdaje się, ze raczej nie opuściłam. Przeczytaj jeszcze raz ;-)
UsuńPatrz,a czytałam dwa razy-oj starzeję się.
UsuńWygląda cudownie. Aż zaczynam żałować, że nie lubię sera i sernika.
OdpowiedzUsuńKiedyś też nie lubiłam :-) Wszystko przed Tobą :-)
Usuńkurcze, pięknie wygląda :) Margarytko zdradź mi proszę jaki masz sposób aby te ciacha były tak ślicznie i równo pokrojone ? ^_^
OdpowiedzUsuńNie mam sposobu, po prostu kroję ostrym nożem :-)
UsuńObłędny widok! Wykorzystałaś tu moje ulubione owoce!Muszę go zrobić:)
OdpowiedzUsuńZrób, bo bardzo smaczny :-)
UsuńSerniki to też moje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam sernik czekoladowy. Miał być z wiśniami, ale nie znalazłam już w piwnicy słoika z konfiturą wiśniową. I nawet mi nie przyszło do głowy, że przecież mam zamrożone owoce w zamrażarce, które mogłam wykorzystać do sernika. Dopiero czytając Twój przepis, przyszło olśnienie - że przecież mogłam użyć te z zamrażarki! Gapa ze mnie!
Pysznie wygląda taki kolorowy sernik, jaki zaserwowałaś nam tutaj!
Następnym razem wykorzystam Twój przepis:))
Serdecznie pozdrawiam:))
Małgosiu, czasem to tak właśnie jest, że nie pomyślimy o czymś, co powinno być oczywiste. Ja po prostu robię czystki w zamrażarce, bowiem remont mnie czeka i chcę ją jak najbardziej opróżnić z warzyw i owoców.
UsuńTaki jak Twój - czekoladowy z wiśniami, to pewnie chętnie skonsumowałby Zielonooki,on wszystko co czekoladowe uwielbia.
wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńDroga Margarytko,sernik wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje. Ehh...mam jeszcze mrożone jagody i malinki, tak narobiłaś mi ochoty, że jutro się za niego zabiorę;) Do sernika na zimno ubijam śmietankę dzięki temu jest delikatniejszy, jeśli będziesz miała ochotę to spróbuj kiedyś. Dziękuję za świetne przepisy i pozdrawiam. Frania
OdpowiedzUsuńOczywiście, można śmietanę ubić, co czasem czynię. W tym przypadku chodziło mi o "rozkręcenie" sera, który był bardzo gęsty. A sam sernik wyszedł bardzo lekki i delikatny :-)
UsuńPozdrawiam ciepło :-)
A czy bez śmietanki można zrobić?
OdpowiedzUsuńMożna, ale masa będzie bardziej zwarta.
UsuńLubię sernik na zimno takiej wersji nie znam Brygida
OdpowiedzUsuńJa sobie taką wersję wymyśliłam, bo miałam owoce w zamrażarce, więc może dlatego z taką się nie spotkałaś :-)
UsuńJeśli chodzi o masę jagodowa to galaretke taka sypka trzeba rozpuścić w 125 ml wody ?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie: "W 125 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i żelatynę". Nic inaczej :-)
Usuń