Strony

niedziela, 12 czerwca 2016

Mini serniczki na zimno (truskawkowe)

Gdy sezon truskawkowy w pełni, to u nas desery z tymi cudownymi owocami są na porządku dziennym. Tym razem zrobiłam mini serniczki na bazie serka homogenizowanego i śmietanki kremówki. Delikatne i bardzo smaczne.
Oczywiście można użyć dowolnych owoców i odpowiednich do nich galaretek i przygotowywać ten deser o każdej porze roku.
 

Składniki na 6 porcji:

Masa serowa:
420 g serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego 3 sztuki x 140 g)
250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa (taka klasyczna na 500 ml płynu)
2 pełne łyżeczki żelatyny
125 ml (½ szklanki) wrzątku
opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru (ja nie dodaję, bo serek był waniliowy i słodka galaretka)

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
150 ml śmietanki kremówki 30 -36 %
opcjonalnie fix do śmietany (ja nie dodaję)
1 – 2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek do dekoracji


Mini serniczki na zimno - przygotowanie:


Galaretkę i żelatynę wsypać do ½ szklanki wrzątku i dokładnie rozpuścić (trzeba chwilę mieszać, żeby nie było grudek). Truskawki zmiksować na mus, wlać rozpuszczoną galaretkę (może być ciepła) i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać 2 łyżki cukru pudru), wymieszać z serkiem homogenizowanym. Do sera wlać mus z galaretką (najlepiej w dwóch porcjach, żeby było łatwiej wymieszać). Wymieszać i napełnić szklanki czy pucharki – ja przelałam masę do dzbanka i z niego nalewałam do szklanek. Wstawić do lodówki na godzinę, aby masa stężała.
Drugą galaretę rozpuścić, ostudzić i wlać na wierzch serniczków (mnie cała nie weszła, zostało trochę w miseczce, ale to zależy od wielkości pucharków czy szklanek, których użyjemy). Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (ilość do smaku – u mnie 1 łyżka), opcjonalnie można dodać fix, jeśli desery mają dłużej stać. Ozdobić truskawkami i gotowe. 



12 komentarzy:

  1. wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zrobione, dzisiaj nie ma po nich śladu, a zrobiłam z podwójnej porcji.
    Dziękuję za proste i dobrze opisane przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :-) Miło mi, że przepis się przydał.

      Usuń
  4. Wspaniałe serniczki. Uwielbiam takie deserki w szklaneczkach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Margarytko mogę użyć mrożonych truskawek? Bo mam zapasy. Tylko czy je rozmrozić wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz. Tak, trzeba rozmrozić, bo inaczej nie zmiksujesz.

      Usuń
  6. Dobry wieczór :)
    Proszę o poradę. Czym mogłabym zastąpić truskawki? niestety, ale spóźniłam się, a przepis aż krzyczy "wykorzystaj mnie!" ;)
    Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdymi innymi owocami, np. borówkami, malinami, brzoskwiniami... Możesz użyć mrożonych.
      Ja wczoraj na targu kupiłam jeszcze nasze polskie truskawki. Co prawda cena już nie zachęca (13 zł/kg), ale pół kilograma z przyjemnością zjedliśmy :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl