Nowy piekarnik, to nowe wyzwania. Przyznam, że
jeszcze podchodzę do niego jak pies do jeża, ale sama sobie go
wybrałam i teraz się go powoli uczę. Pizza wyszła super,
ziemniaki i kurczak też, biszkopt się upiekł bez problemu, więc
przyszedł czas na sernik. No i na szczęście też bez żadnych
problemów się upiekł. Chyba się z piekarnikiem polubimy.
Trochę
pokombinowałam, bo piekłam sernik przed wyjazdem. W lodówce miałam
tylko 6 jajek, zalegał mi jogurt naturalny, któremu kończył się
termin przydatności, od rodziców przywiozłam porzeczki, miałam
jeszcze jagody kupione do zamrożenia, więc postanowiłam to
połączyć z twarogiem i wykombinowałam sernik. Wyszedł bardzo
smaczny, niezbyt słodki, ale dosyć ciężki, bo użyłam
normalnego twarogu (nie z wiaderka), a jednocześnie dosyć kremowy
dzięki jogurtowi.
Nie miałam za wiele czasu, więc praktycznie wszystkie składniki wrzuciłam do miski i użyłam blendera – szybko, bez babrania się. To całkiem fajna forma przygotowania sernika. Masa się mocno nie napowietrzyła, więc sernik praktycznie nie opadł i wyszedł bardzo równy.
Nie miałam za wiele czasu, więc praktycznie wszystkie składniki wrzuciłam do miski i użyłam blendera – szybko, bez babrania się. To całkiem fajna forma przygotowania sernika. Masa się mocno nie napowietrzyła, więc sernik praktycznie nie opadł i wyszedł bardzo równy.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
1 kg twarogu półtłustego (nie z wiaderka, ale
może być już mielony – ja użyłam mielonego w kostkach z
lokalnej mleczarni)
6 dużych jajek
125 g roztopionego, ostudzonego masła
200 g jogurtu greckiego naturalnego
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 szklanki cukru*
2 łyżki cukru waniliowego (użyłam domowego)
1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)
1,5 szklanki owoców – u mnie czerwone i białe
porzeczki oraz jagody
opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
*używam szklanki o pojemności 250 ml
*używam szklanki o pojemności 250 ml
Sernik z porzeczkami i jagodami – przygotowanie:
Twaróg (jeśli nie jest mielony, to zemleć dwa
razy), cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową, mąkę
ziemniaczaną, jogurt, 3 całe jajka i 3 żółtka włożyć do miski
i zmiksować blenderem. Dodać roztopione i ostudzone masło,
zmiksować aż masło połączy się z masą. Pozostałe 3 białka ubić na
sztywną pianę i dodać do masy serowej, dokładnie połączyć za
pomocą łopatki silikonowej (łyżki, szpatułki).
Masę przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką (ja smaruję tylko spód). Górę posypać porzeczkami i jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 80 minut (góra – dół). Jeśli góra zacznie się mocno rumienić, można ją przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po 80 minutach wyłączyć piekarnik, zostawić sernik jeszcze na 20 – 30 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Masę przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką (ja smaruję tylko spód). Górę posypać porzeczkami i jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 80 minut (góra – dół). Jeśli góra zacznie się mocno rumienić, można ją przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po 80 minutach wyłączyć piekarnik, zostawić sernik jeszcze na 20 – 30 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Po wystygnięciu sernika
można górę oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Jestem uzależniona od serników z Twoich przepisów, mam gwarancję, że wyjdą i są pyszne
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie musisz coś dzieciakom upiec na weekend :-)
Usuńale pyszności
OdpowiedzUsuńPorzeczki to fajny dodatek.
UsuńI ten kwasek płynący z porzeczek mmmm :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dokładnie, super się skomponowało ze słodką masa serową.
UsuńTo jest właśnie to!
OdpowiedzUsuńWymyśliłam sobie w głowie ciasto z serem i z porzeczkami na specjalną okazję ponieważ na weekend przyjeżdża z daleka długo wyczekiwani goście... Więc myślę musi być coś innego, specjalnego z wykorzystaniem porzeczek z własnego ogrodu. Wchodzę na bloga a tu jak grom z jasnego nieba! To o co mi chodziło! Ciasto jeszcze nie gotowe a już baaardzo dziękuję! ;-*
No widzisz, mówisz i masz :-)
UsuńDaj znać jak wyszło.
Pozdrawiam.
Ciasto wyszło cudne!!! Ciotka powiedziała, że smakuje jak "najlepsza bita śmietana". Leciutkie jak chmurka, nikt nie czuł się po nim ciężko. Idealna słodycz na upalne dni. Szukam teraz przepisu na kremówki papieskie dpecjalnie dla mojego przyszłego męża :-))
UsuńCieszę się, że smakował. Ja do kremówek przymierzam się od ubiegłego roku po wizycie w Wadowicach i jakoś zabrać się nie mogę. Jak znajdziesz przepis idealny, to proszę podziel się ze mną :-)
UsuńPani Joasiu czy mogę dowiedzieć się jaki to piekarnik?
OdpowiedzUsuńśledzę Pani bloga już od dluższego czasu, czytałąm także o akcesoriach przydatnych w kuchni, jest Pani moją inspiracją w gotowaniu.......
Piekarnik to Amica EB853BA + Pyroliza
UsuńPiekarnik dobry tylko prąd niestety drogi
UsuńW sumie nie widzę problemu. Piekę w elektrycznym piekarniku od 20 lat, więc dla mnie nic się nie zmieniło.
UsuńBardzo apetyczny. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńSerniki, to moje ulubione ciasta, Twój wygląda obłędnie :) Dziś piekłam czekoladowe ciasto z wiśniami, ale następny to na pewno będzie Twój serniczek. Aż żałuję, że to nie już dziś :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Mam nadzieję, że będzie smakował.
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńI cudownie smakuje.
UsuńSzukałam ciekawego przepisu na świąteczne ciasto i wydaje mi się, że ten sernik będzie strzałem w 10.
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosty i smaczny, więc polecam :-)
UsuńWitam serdecznie chcialabym upiec pani sernik ale na brytwannie o podstawach 23 na 36 . czy wtedy wszystkie skladniki trzeba byloby.
OdpowiedzUsuńpodwoic?
Tak, wszystkie składniki razy dwa :-)
Usuń