niedziela, 22 stycznia 2017

Krem z dyni, marchewki i batata z imbirem, chili, kolendrą i gałką muszkatołową

Dynia ciągle w sprzedaży, u mnie jeszcze dwie piżmowe do wykorzystania, więc jeszcze nie powiedziałam jej stop. Na blogu jest kilka kremów z dyni, ale ten jest ciut inny, choć równie smaczny jak wcześniejsze moje propozycje.
Tym razem połączyłam dynię z batatem i marchewką, co sprawiło, że zupa naprawdę wyszła znakomicie – dosyć słodka, a jednocześnie pikantna i wyrazista. Przygotowałam ją na domowym bulionie warzywnym. 
Zimą taka zupa cudownie rozgrzewa, dostarcza sporej porcji witamin i przy tym świetnie smakuje. Polecam. 

 

Składniki na 4 porcje:

500 g dyni piżmowej albo hokkaido (waga po obraniu i usunięciu gniazda z pestkami)
300 g batatów
300 g marchewki
kawałek białej części pora (około 5 cm)
1 łyżka masła
700 ml bulionu warzywnego (użyłam domowego)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chili
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru

do podania:
4 łyżki śmietanki kremówki
pestki dyni uprażone na suchej patelni albo grzanki

Krem z dyni, marchewki i batata z imbirem, chili, kolendrą i gałką muszkatołową - przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia). W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojony por i delikatnie go podsmażyć (nie przypalić) dodać tarty imbir i wymieszać. Wrzucić warzywa, dusić razem 2 – 3 minuty. Wlać zimny bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wsypać sól, pieprz, chili, kolendrę, gałkę muszkatołową, cukier. Całość zmiksować. Jeśli krem jest za gęsty można dodać trochę bulionu. Doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować. Jeśli trzeba doprawić wg własnego smaku i uznania solą, chili czy gałką muszkatołową. Zupa powinna być wyrazista w smaku.
Wlać do miseczek, wlać po łyżce śmietanki, posypać pestkami dyni albo grzankami i gotowe.



8 komentarzy:

  1. stanowczo nie moje smaki (za słodko), ale zdjęcia zupy są po prostu rewelacyjne!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie słodycz warzyw równoważy pikantność przypraw - mnie bardzo pasuje :-) Ale oczywiście rozumiem, że nie wszystkim taka słodycz wytrawnych dań pasuje.
      A dziękuję, czasem się udaje zrobić całkiem fajne zdjęcie... i najlepsze, że wtedy, gdy niespecjalnie się staram :-)

      Usuń
  2. Super pomysł z tym batatem, ja je uwielbiam, a najczęściej robię ala frytki w piekarniku, więc kolejna zupka dyniowa będzie z batatem :)
    Majemi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupę polecam, bo naprawdę smaczna. Frytki z batata też super. Fajnie też smakują takie faszerowane mięsem i warzywami.

      Usuń
  3. Zupa prosta, szybka i pyszna bez dwóch zdań 😊
    Margarytko, od kiedy z Tobą gotuję kuchnia nie jest już taka straszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, przepisy się przydają i kuchnia nie straszy :-)

      Usuń
  4. Robię drugi raz. Ten smak uzależnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje, też go bardzo lubię :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...