Dynia ciągle w sprzedaży, u
mnie jeszcze dwie piżmowe do wykorzystania, więc jeszcze nie
powiedziałam jej stop. Na blogu jest kilka kremów z dyni, ale ten
jest ciut inny, choć równie smaczny jak wcześniejsze moje
propozycje.
Tym razem połączyłam dynię z batatem i
marchewką, co sprawiło, że zupa naprawdę wyszła znakomicie –
dosyć słodka, a jednocześnie pikantna i wyrazista. Przygotowałam
ją na domowym bulionie warzywnym.
Zimą taka zupa cudownie rozgrzewa, dostarcza sporej porcji witamin i przy tym świetnie smakuje. Polecam.
Składniki na 4 porcje:
500 g dyni piżmowej albo hokkaido (waga po obraniu i
usunięciu gniazda z pestkami)
300 g batatów
300 g marchewki
kawałek białej części pora
(około 5 cm)
1 łyżka masła
700
ml bulionu warzywnego (użyłam
domowego)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka tartego świeżego
imbiru
½ łyżeczki mielonej
kolendry
½ łyżeczki świeżo
mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chili
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru
do podania:
4 łyżki śmietanki kremówki
pestki dyni uprażone na
suchej patelni albo grzanki
Krem z dyni, marchewki i batata z imbirem, chili, kolendrą i gałką muszkatołową - przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na
kawałki (wielkość nie ma znaczenia). W garnku rozpuścić masło,
wrzucić pokrojony por i delikatnie go podsmażyć (nie przypalić)
dodać tarty imbir i wymieszać. Wrzucić warzywa, dusić razem 2 –
3 minuty. Wlać zimny bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować
około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wsypać sól, pieprz,
chili, kolendrę, gałkę muszkatołową, cukier. Całość
zmiksować. Jeśli krem jest za gęsty można dodać trochę bulionu.
Doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować. Jeśli trzeba
doprawić wg własnego smaku i uznania solą, chili czy gałką
muszkatołową. Zupa powinna być wyrazista w smaku.
Wlać do miseczek, wlać po łyżce śmietanki, posypać pestkami dyni albo grzankami i gotowe.
Wlać do miseczek, wlać po łyżce śmietanki, posypać pestkami dyni albo grzankami i gotowe.
stanowczo nie moje smaki (za słodko), ale zdjęcia zupy są po prostu rewelacyjne!! :)
OdpowiedzUsuńW sumie słodycz warzyw równoważy pikantność przypraw - mnie bardzo pasuje :-) Ale oczywiście rozumiem, że nie wszystkim taka słodycz wytrawnych dań pasuje.
UsuńA dziękuję, czasem się udaje zrobić całkiem fajne zdjęcie... i najlepsze, że wtedy, gdy niespecjalnie się staram :-)
Super pomysł z tym batatem, ja je uwielbiam, a najczęściej robię ala frytki w piekarniku, więc kolejna zupka dyniowa będzie z batatem :)
OdpowiedzUsuńMajemi
Zupę polecam, bo naprawdę smaczna. Frytki z batata też super. Fajnie też smakują takie faszerowane mięsem i warzywami.
UsuńZupa prosta, szybka i pyszna bez dwóch zdań 😊
OdpowiedzUsuńMargarytko, od kiedy z Tobą gotuję kuchnia nie jest już taka straszna.
Kasiu, cieszę się, przepisy się przydają i kuchnia nie straszy :-)
UsuńRobię drugi raz. Ten smak uzależnia.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje, też go bardzo lubię :-)
Usuń