Strony

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Makaron z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie śmietanowo – serowym

Raz na jakiś czas Zielonooki mówi: „a zrobiłabyś jakieś kluchy z czymś dobrym”. Na początku zupełnie nie czaiłam o co mu chodzi z tymi kluchami, ale z biegiem lat się przyzwyczaiłam, że on na makaron mówi kluchy.  No więc tym razem zmajstrowałam kluchy z kurczakiem, brokułami i sosem śmietanowo – serowym. Danie bardzo smaczne, ale też dosyć mocno kaloryczne, bo i mascarpone i kremówka i pecorino do dietetycznych produktów nie należą. Oczywiście można przygotować to danie z jogurtem i z odrobiną parmezanu, ale smak będzie zupełnie inny.
Jedyny ratunek w tym, że danie jest bardzo sycące i nie da się go zjeść bardzo dużo, choć jest naprawdę pyszne. Przygotowanie całego dania zajmuje około 30 minut. 

 
Składniki na 4 porcje:

600 g filetów z kurczaka
2 średnie cebule
1 brokuł (około 500 g) – można użyć mrożonki
200 ml śmietanki kremówki
100 g serka mascarpone
3 łyżki tartego sera pecorino (można zastąpić grana padano albo parmezanem)
250 - 300 g dowolnego krótkiego makaronu (u mnie castellane, ale może być każdy inny)
sól, pieprz
słodka czerwona papryka, chili
ulubione zioła (u mnie włoskie z młynka Kotanyi – bardzo je lubię i do sosu śmietanowego pasują świetnie)
1 łyżka oleju

do podania: tarty parmezan i mielone płatki chili (można z nich zrezygnować)



Makaron z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie śmietanowo – serowym - przygotowanie:
 
W garnku zagotować wodę, wsypać po ½ łyżeczki soli i cukru, do wrzątku wrzucić brokuły i gotować 3 – 4 minuty. Przełożyć do miski z bardzo zimną wodą, a po chwili odcedzić i podzielić na mniejsze kawałki.
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Wsypać ½ łyżeczki doli, ½ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki oraz szczyptę chili, wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wstawić wodę na makaron, lekko ją posolić. Gdy woda się zagotuje wrzucić makaron i ugotować go al dente (zostawić pół filiżanki wody od gotowania).
W tym samym czasie w dużym rondlu albo głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć razem aż do chwili, gdy cebula i mięso lekko się zrumieni. Wlać ½ szklanki gorącej wody i dusić razem 5 minut. Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone i pecorino. Gotować razem 2 – 3 minuty. Doprawić do smaku ziołami i jeśli trzeba to również solą i pieprzem. Dodać brokuły podzielone na nieduże kawałki i ugotowany odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem – jeśli trzeba (sos wydaje się za gęsty) można podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu.
Przełożyć na talerze, oprószyć tartym parmezanem i opcjonalnie mielonymi płatkami chili. 


 

12 komentarzy:

  1. Pyszne ekspresowe danie,robię podobnie tylko zamiast cebuli dodaję czosnek,
    następnym razem wypróbuję z cebulką.Przy okazji chciałabym podziękować za konkurs
    z firmą Borner dzięki któremu kupiłam aż trzy heble (dla córki,synowej i dla siebie)
    korzystając z kodu Margarytka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas czosnek to tak średnio, bo ja nie przepadam, a cebulę uwielbiam, choć ona w tym daniu nie jest wyczuwalna, ale z całą pewnością kształtuje ostateczny smak.
      No to poszalałaś z zakupami, niech Wam heble dobrze służą :-)

      Usuń
  2. Fantastyczne danie, uwielbiam sosy śmietanowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się bez bicia, że robię je dosyć sporadycznie, częściej u nas makaron na czerwono czyli pomidorowo :-)

      Usuń
  3. Szybkie danie :) czy filtrujesz w swojej kuchni wodę do gotowania? My mamy filtr redox fitaqua, z którego woda podnosi odporność organizmu m.in. odkwaszając go. Chroni również przed poważnymi chorobami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wody do gotowanie nie filtruję i nie planuję. Filtruję tylko wodę do picia, bo nie kupuję butelkowanej.

      Usuń
    2. Filtr do wody za 2k zlotych? Niektorzy chyba cierpia na nadmiar gotowki, albo na nadmiar glupoty.
      Przepraszam ale twierdzenie, ze taki filtr 'chroni przed powaznymi chorobami' zakrawa na zmanipulowana glowe reklamami. Macko z bogdanca

      Usuń
    3. Maćko, ale w sumie każdy wydaje swoje pieniądze na co chce :-) Ja jestem odporna na manipulacje. Co jakiś czas sprawdzam jakość wody (a mamy w mieście naprawdę świetnej jakości wodę ze studni głębinowych, zawiera sporo minerałów i jest smaczna), więc nie szaleję. Pijemy wodę z kranu, przepuszczam ją tylko przez filtr w dzbanku :-)

      Usuń
  4. Pyszne. Mam tylko pytanie czy można to jedzonko mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie mroziła, ale ja nie lubię rozmrażanego makaronu.

      Usuń
  5. Wygląda pysznie, ale rzeczywiście tych kalorii to ma co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie da się ukryć, że nie jest to lekkie danie, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl