Strony

środa, 12 kwietnia 2017

Pilaw z warzywami

Pilawy ostatnio dosyć często goszczą na naszym stole, są świetnym dodatkiem do mięs i ryb, ale równie dobrze sprawdzają się jako samodzielny obiad albo kolacja. Robi się je szybko, a są pyszne, zdrowe i sycące. Pięknie pachną i cieszą oczy, a potem rozpieszczają kubki smakowe. I co najważniejsze - świetnie smakują również na zimno.
Można wykorzystać do nich swoje ulubione warzywa i przyprawy, no i za każdym razem mieć inne danie. Na blogu jest już pilaw z morelami – równie pyszny i aromatyczny jak ten dzisiejszy. Do pilawów używam albo ryżu basmati albo kaszy bulgur – w obu wersjach smakuje doskonale. 
 


Składniki na 4 -6  porcji jako dodatek do mięsa albo 2 – 3 porcje obiadowe:

200 g opłukanego ryżu basmati (ten gatunek ryżu jest najlepszy do tej potrawy) albo kaszy bulgur
400 - 450 ml bulionu albo wody – dałam domowy bulion warzywny
1 duża czerwona cebula
kawałek białej części pora (około 5 cm)
1 duża marchewka
½ małej zielonej cukinii
1 mała puszka kukurydzy (około 200 ml)
½ szklanki zielonego mrożonego groszku
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (cuminu)
1 płaska łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
szczypta chili
1 czubata łyżka masła klarowanego albo 2 -3 łyżki oleju, ale masło daje lepszy smak


Pilaw z warzywami - przygotowanie:

Cebulę i por pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach albo bardzo drobno pokroić (w tak zwane julienne). W głębokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie ją zeszklić, dodać por i smażyć razem 2 minuty. Wsypać marchew i cukinię, wrzucić mrożony groszek i dusić razem kolejne 3 – 4 minuty, aż warzywa stracą jędrność. Wsypać ryż i przyprawy, wymieszać i krótko przesmażyć wszystko razem. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki – trwa to około 15 - 20 minut - ja dodałam 400 ml bulionu, bo nie lubię, gdy ryż jest rozgotowany, wolę wersję al dente. Nie mieszać w czasie gotowania.
Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć gaz, dorzucić odcedzoną kukurydzę i przemieszać całość widelcem. Przykryć garnek i zostawić na 2 – 3 minuty.
Podawać jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie. U mnie w tercecie z grillowaną piersią kurczaka i sałatą. 
 



niedziela, 2 kwietnia 2017

„Polędwiczki” z indyka w sosie porowym z musztardą, miodem i estragonem

Proste i szybkie danie, a przy tym bardzo smaczne i takie trochę niecodzienne. Przygotowanie samego mięsa i sosu to jakieś 20 -25 minut, więc tak naprawdę obiad można mieć w pół godziny.
Kupiłam w piątek „polędwiczki” z indyka (Paulina daruj, ale ja nigdy nie wiem, jak nazwać te kawałki filetów, więc posługuję się nazwą sklepową) i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Szybki przegląd lodówki - znalazłam dwa nieduże pory i postanowiłam je wykorzystać.
Wyszło bardzo smacznie, więc z przyjemnością dzielę się przepisem. 
 

Składniki na 4 porcje:

2 duże „polędwiczki” z indyka – około 600 g
1 duża cebula
1 duży albo dwa małe pory
1 łyżka musztardy sarepskiej (może być inna, ale dosyć ostra)
1 łyżeczka płynnego miodu (użyłam lawendowego, ale może być każdy inny)
½ łyżeczki estragonu suszonego albo kilka listków świeżego
sól, pieprz
słodka czerwona papryka
chili w proszku
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej śmietany (użyłam 12%, bo tylko taką miałam w domu, ale może być 18%)



Polędwiczki” z indyka w sosie porowym z musztardą, miodem i estragonem - przygotowanie:
 
Cebulę i por pokroić w drobną kostkę.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić po skosie na grube plastry. Oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na złoto na mocnym ogniu. Mięso przełożyć do rondla, a na patelnię włożyć drugą łyżkę masła, wrzucić cebulę i delikatnie ją podsmażyć, dodać por i dusić 2 – 3 minuty. Dołożyć łyżkę musztardy i łyżeczkę miodu, wsypać ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i szczyptę chili. Wymieszać, wlać 1 szklankę wrzącej wody (można użyć bulionu domowego jeśli mamy), wsypać estragon, całość zagotować i przelać do rondla z mięsem. Dusić razem 10 minut. Dodać łyżkę śmietany (wcześniej dobrze ją zahartować odrobiną gorącego sosu, żeby się nie zwarzyła). Wymieszać  i gotowe. Spróbować i ewentualnie doprawić do własnego smaku solą czy pieprzem.
Ja podałam z plackami ziemniaczano – dyniowymi, gotowaną marchewką i surówką z młodej kapusty