Pilawy
ostatnio dosyć często goszczą na naszym stole, są świetnym
dodatkiem do mięs i ryb, ale równie dobrze sprawdzają się jako samodzielny obiad albo kolacja. Robi się je szybko, a są pyszne, zdrowe i sycące. Pięknie
pachną i cieszą oczy, a potem rozpieszczają kubki smakowe. I co najważniejsze - świetnie smakują również na zimno.
Można
wykorzystać do nich swoje ulubione warzywa i przyprawy, no i za
każdym razem mieć inne danie. Na blogu jest już pilaw z morelami –
równie pyszny i aromatyczny jak ten dzisiejszy. Do pilawów używam
albo ryżu basmati albo kaszy bulgur – w obu wersjach smakuje
doskonale.
Składniki
na 4 -6 porcji jako dodatek do mięsa albo 2 – 3 porcje obiadowe:
200 g
opłukanego ryżu basmati (ten gatunek ryżu jest najlepszy do tej
potrawy) albo kaszy bulgur
400 -
450 ml bulionu albo wody – dałam domowy
bulion warzywny
1 duża
czerwona cebula
kawałek
białej części pora (około 5 cm)
1 duża
marchewka
½
małej zielonej cukinii
1 mała
puszka kukurydzy (około 200 ml)
½
szklanki zielonego mrożonego groszku
½
łyżeczki mielonego kardamonu
½
łyżeczki mielonej kolendry
½
łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (cuminu)
1 płaska
łyżeczka kurkumy
½
łyżeczki soli
¼
łyżeczki pieprzu
szczypta
chili
1
czubata łyżka masła klarowanego albo 2 -3 łyżki oleju, ale masło
daje lepszy smak
Pilaw z
warzywami - przygotowanie:
Cebulę
i por pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i cukinię
zetrzeć na tarce na grubych oczkach albo bardzo drobno pokroić (w
tak zwane julienne). W głębokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną
cebulę i delikatnie ją zeszklić, dodać por i smażyć razem 2
minuty. Wsypać marchew i cukinię, wrzucić mrożony groszek i dusić
razem kolejne 3 – 4 minuty, aż warzywa stracą jędrność. Wsypać
ryż i przyprawy, wymieszać i krótko przesmażyć wszystko razem.
Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie
płyn i będzie miękki – trwa to około 15 - 20 minut - ja dodałam
400 ml bulionu, bo nie lubię, gdy ryż jest rozgotowany, wolę
wersję al dente. Nie mieszać w czasie gotowania.
Gdy ryż
będzie gotowy wyłączyć gaz, dorzucić odcedzoną kukurydzę i
przemieszać całość widelcem. Przykryć garnek i zostawić na 2 –
3 minuty.
Podawać jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie. U mnie w tercecie z grillowaną piersią kurczaka i sałatą.
Podawać jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie. U mnie w tercecie z grillowaną piersią kurczaka i sałatą.
Dla mnie taka miseczka ryżu (a jeszcze bardziej bulguru) z warzywami, i ... jestem kupiona :-) Nic więcej mi nie trzeba, chociaż mięsko obok tez wygląda smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńHelenko, u mnie często tylko sam ryż z warzywami. Ostatnio zmuszam się, aby jeść trochę więcej mięsa... ale i tak rządzą jajka, twarogi i warzywa :-)
UsuńPierwsze podejście do tego ryżu było jako dodatek do pieczonego kurczaka na świąteczny obiad zamiast kartofelków,debiut bardzo udany, więc dziś powtórka na obiad. Pozdrawiam z wiosną w kalendarzu, Bożena :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że pilaw smakuje :-) To zawsze jakaś odmiana od ziemniaków :-)
UsuńRewelacja 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńA ma Pani pomysł, jakie mniej orientalne przyprawy by pasowały do takiego typu dania? Coś w zamian kardamonu, kolendry i cuminu?
OdpowiedzUsuńRaczej trudno w tym przepisie te przyprawy zastąpić, bo one właśnie czynią ten pilaw takim jakim jest - aromatycznym.
UsuńHej, ale masz dobrze spozycjonowanego bloga-wyskakuje na pierwszym miejscu w wyszukiwarce:) Chciałam podziękować za inspirację. Pilaw zrobiłam trochę inaczej, ale jestem zaskoczona smakiem kardamonu. Znalazłam go w zapasach, ale nigdy nie używałam, bo nie wiedziałam, do jakich potraw pasuje. Tu okazało się, że jest idealny do Pilaw. Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i był go inspiracją :-) O tak, kardamon ma wielką moc.
UsuńPs. Nie pozycjonuję, bo nie mam bladego pojęcia jak to się robi... mój blog sam się pozycjonuje ;-)