Sezon na brukselkę trwa, więc się nią zajadam, bowiem
uwielbiam to warzywo od dziecka. Była obecna u nas w domu odkąd
pamiętam. Gościła w zupach jarzynowych, a jako dodatek do drugiego
dania była podawana z bułką tartą. Ja dla tych malutkich
kapuścianych główek znalazłam kilka innych zastosowań i takiej z
bułką tartą już bardzo dawno nie jadłam.
Brukselka pasuje
do wielu dań i warto po nią sięgać, bo jest bogactwem witamin i
antyoksydantów.
Tym razem połączyłam ją z kaszą bulgur, szalotką, chili i
podałam z sadzonym jajkiem i surówką z marchewki, jabłka i selera. To taki obiad na szybko, do zrobienia w pół godziny. Nie
zawsze na obiad musi być mięso, a taki obiad to bogactwo dobrych
węglowodanów i białka.
Ta kasza doskonale smakuje na ciepło z dodatkiem sadzonego jajka,
bo żółtko rozpływające się po kaszy daje super smak. Jednak
równie dobrze można zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno
(bez jajka).
200 g kaszy na 4 porcje, to dla niektórych osób może być mało. Wiem, że są osoby, które zjedzą 100 g, więc wtedy ilość kaszy należy zwiększyć do 300 – 350 g. My zjadamy po około 50 g kaszy, ale do tego dużą porcję surówki, więc takie proporcje podaję.
200 g kaszy na 4 porcje, to dla niektórych osób może być mało. Wiem, że są osoby, które zjedzą 100 g, więc wtedy ilość kaszy należy zwiększyć do 300 – 350 g. My zjadamy po około 50 g kaszy, ale do tego dużą porcję surówki, więc takie proporcje podaję.
Składniki na 4 porcje:
200 g (1 szklanka) kaszy bulgur (ja miałam średniej grubości)
4 szalotki albo jedna duża cebula
1 mały strąk chili
około 40 niedużych brukselek
1 puszka cieciorki (użyłam takiej gotowanej na parze)
4 – 8 jajek (w zależności od apetytów)
1 czubata łyżka masła klarowanego albo 2 – 3 łyżki oleju
dobrej jakości (wolę masło, bo daje kaszy fajny smak)
sól, pieprz,
szczypta chili
szczypta gałki muszkatołowej
posiekany szczypiorek
Kasza bulgur z brukselką i cieciorką - przygotowanie:
Kaszę opłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody z 1 łyżeczką
świeżego masła i ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody wsypać
odcedzoną, dobrze wypłukaną kaszę i gotować około 5 minut.
Wyłączyć, przykryć i zostawić, żeby kasza „doszła”.
Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i przekroić na połówki. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Wrzucić brukselkę, gotować około 5 minut bez przykrycia. Przygotować sobie dużą miskę z bardzo zimną wodą, brukselkę odcedzić i od razu wrzucić do tej zimnej wody (nie straci wtedy swojego aromatu i chrupkości). Po kilku minutach odcedzić na durszlaku.
Szalotki albo cebulę pokroić w drobną kostkę. Chili bardzo drobno posiekać. Na dużej patelni albo w rondlu rozgrzać masło albo olej, wrzucić cebulę i delikatnie ją zeszklić, dorzucić posiekane chili, odcedzoną brukselkę i na dosyć mocnym ogniu ją podsmażyć, aż cebula i brukselka się zrumienią. Dodać cieciorkę i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem, mielonym chili, odrobiną gałki muszkatołowej. Dołożyć gorącą kaszę, całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Wyłączyć gaz, patelnię albo rondel przykryć pokrywką i usmażyć jajka.
Kaszę z warzywami przełożyć na talerze albo do miseczek, posypać posiekanym szczypiorkiem, na to wyłożyć sadzone jajka i podawać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.
Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i przekroić na połówki. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Wrzucić brukselkę, gotować około 5 minut bez przykrycia. Przygotować sobie dużą miskę z bardzo zimną wodą, brukselkę odcedzić i od razu wrzucić do tej zimnej wody (nie straci wtedy swojego aromatu i chrupkości). Po kilku minutach odcedzić na durszlaku.
Szalotki albo cebulę pokroić w drobną kostkę. Chili bardzo drobno posiekać. Na dużej patelni albo w rondlu rozgrzać masło albo olej, wrzucić cebulę i delikatnie ją zeszklić, dorzucić posiekane chili, odcedzoną brukselkę i na dosyć mocnym ogniu ją podsmażyć, aż cebula i brukselka się zrumienią. Dodać cieciorkę i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem, mielonym chili, odrobiną gałki muszkatołowej. Dołożyć gorącą kaszę, całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Wyłączyć gaz, patelnię albo rondel przykryć pokrywką i usmażyć jajka.
Kaszę z warzywami przełożyć na talerze albo do miseczek, posypać posiekanym szczypiorkiem, na to wyłożyć sadzone jajka i podawać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.
Jakie przepyszne!! Wszystko to co kocham, plus brukselka z którą (dzięki Tobie) zaczynam przeżywać pierwsze zauroczenie ;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że dałaś szansę brukselce :-)
UsuńMniam właśnie robię. Mam kasze Bulgur w szafce i nie wiedziałam jak się za nią zabrać. Ogólnie brązowe ryże i maratony mi jakoś nie smakują zobaczę jak ta kasza :)
OdpowiedzUsuńBasiu, kaszę bulgur możesz przygotowywać tak jak każdą inną. Super smakuje w sałatkach, ale jest też doskonałym dodatkiem do gulaszu czy mięsa w sosie.
UsuńA co polecasz w zastępstwie brukselki? Wybacz ale nie mogę się do niej przekonać.Wyławiam ją z zupy z dań jak dla mnie nie do przetrawienia ;) Może kalafior??
OdpowiedzUsuńMoniko, może być kalafior, może być brokuł, fasolka szparagowa. Myślę, że jeśli dodasz to, co lubisz, to będzie smacznie :-)
UsuńJa jestem fanką brukselki, uwielbiam ją od dziecka :)