Strony

sobota, 17 lutego 2018

Surówka z marchewki, selera i jabłka z chrzanem i jogurtem naturalnym

Prosta i szybka surówka do obiadu. W zasadzie nie miałam w planach publikowania przepisu na ten obiadowy dodatek, ale po prośbach na FB o przepis na tę surówkę zmieniłam zdanie. Widocznie jest zapotrzebowanie również na tak proste i banalne receptury.
Gdy nie mam czasu na nic bardziej pracochłonnego, to marchewkę, seler i jabłko zawsze znajdę w domu. Kilka chwil i surówka gotowa. A przy okazji to zawsze urozmaicenie codziennego menu. Staram się, aby codziennie były na talerzu inne warzywa i chyba mi się to udaje. Przynajmniej nudą nie wieje :-)


Składniki na 4 porcje:

4 duże marchewki
½ średniego selera
1 duże jabłko
1 łyżeczka cukru (ja dałam dwie małe łyżeczki erytrolu)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka chrzanu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Surówka z marchewki, selera i jabłka z chrzanem i jogurtem naturalnym – przygotowanie:

Jogurt wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, cukrem (albo innym dowolnym słodzikiem – u mnie erytrol). Marchewkę, jabłko, seler obrać i wszystko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać z jogurtem z przyprawami i zostawić na 10 – 20 minut, aby smaki się połączyły. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.
Chrzan można w surówce pominąć, a cukier dodać zgodnie z własnym smakiem - jedni lubią słodsze wersje, drudzy mniej słodkie - trzeba to dopasować do swoich smaków.


12 komentarzy:

  1. Asiu😊prosto😋smacznie👍👍izdrowo💚💚💚💚super smaczna🍀🍀👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Super surówka.wlasnie zrobilam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jesteś szybka. Cieszę się, że surówka smakowała.

      Usuń
  3. U mnie to podstawowa "zimowa" surówka. Ale z chrzanem nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię z chrzanem, bo przełamuje słodycz marchewki i jabłka :-)

      Usuń
  4. Asiu ten słodzik jest sypki w tabletkach? surówka pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Erytrol wygląda dokładnie tak samo jak biały cukier czy ksylitol :-)

      Usuń
  5. Jutro wypróbuję. Jestem pewna będzie smaczna. Nigdy nie umiałam dosmaczać surówek ale zaglądaniu na twoją stronę to się zmieniło �� Dziękuję że dzielisz się swoim doświadczeniem i dużą wiedzą w tym zakresie �� ☺��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przepisy się przydają i sprawdzają.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl