Uwielbiam kremowe zupy, a ten
krem jest banalnie prosty i wart przygotowania.
Tradycyjnie już
ugotowałam spory garnek bulionu warzywnego, część zamroziłam, a
niewielką ilość wykorzystałam do tego kremu. Tak naprawdę nie
potrzebowałam go dużo, bo pomidory mają sporo soku. Razem z
pomidorami upiekłam cebulę i czosnek, co nadało kremowi pysznego
smaku. Krem podałam z „makaronową” cukinią i uprażonymi
płatkami migdałów, ale równie dobrym dodatkiem będzie uprażony
słonecznik, dynia czy sezam albo grzanki.
Składniki na 4 porcje:
2 kg dojrzałych pomidorów
malinowych
2 małe cebule
2 – 4 ząbki czosnku (u mnie
2 duże)
około 200 ml bulionu
2 marchewki z bulionu
kawałek selera z bulionu
olej (u mnie słonecznikowy
tłoczony na zimno)
suszona albo świeża bazylia
sól, pieprz, mielone chili
erytrol albo cukier
Do podania: cukinia starta w
paski, uprażone płatki migdałów
Krem z pieczonych pomidorów z "makaronową" cukinią i prażonymi płatkami migdałów - przygotowanie:
Pomidory przekroić na
połówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce. Cebulę
i czosnek obrać, dołożyć do pomidorów. Całość skropić
olejem, posypać solą, chili i bazylią (albo włożyć 2 – 3
gałązki świeżej). Piekarnik nagrzać do 180 -200 stopni i piec
około 30 minut. Zostawić do przestygnięcia. Ściągnąć skórkę,
resztę przełożyć do blendera, wlać bulion i całość zmiksować,
a następnie przetrzeć przez sito. Przelać do garnka, podgrzać i
doprawić do własnego smaku. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można
dolać jeszcze trochę bulionu.
Podawać z poszatkowaną w paseczki cukinią i uprażonymi płatkami migdałów. Oczywiście można zmienić dodatki wg własnego uznania.
Podawać z poszatkowaną w paseczki cukinią i uprażonymi płatkami migdałów. Oczywiście można zmienić dodatki wg własnego uznania.
To już wiem co jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo bardzo smaczny :-)
UsuńCzy ten czosnek i cebulę zblendowałaś razem z pomidorami?
OdpowiedzUsuńTak, wszystko razem.
Usuń