Omlet kokosowy z owocami, to szybkie śniadanie, deser albo
przekąska. Niewiele czasu i umiejętności trzeba, aby ten omlet
znalazł się na talerzu. Banalnie prosty do przygotowania i bardzo
smaczny.
Można go podać z musem z owoców, z dżemem albo tak
jak ja: z jogurtem i świeżymi owocami. Każda wersja będzie dobra.
Składniki na 1 porcję:
1 duże (75 g) albo dwa małe
(po 40 - 50 g) jajka
szczypta soli
1 łyżeczka (5 g) mąki kokosowej
1 łyżka (15 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka zmielonego
erytrolu albo 1/2 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki masła do
posmarowania patelni
Dodatkowo: łyżka jogurtu naturalnego i sezonowe owoce (można wykorzystać też konfitury, orzechy, śmietanę - wg uznania), zmielony erytrol albo cukier puder do oprószenia
Omlet kokosowy z jogurtem i owocami - przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka
i zmiksować. Wsypać mąkę, wlać mleko i jeszcze raz krótko
zmiksować do połączenia składników.
Patelnię o średnicy 18 -20 cm posmarować masłem, rozgrzać. Wlać masę jajeczną i smażyć do zrumienienia dołu i ścięcia góry. Omlet odwrócić, najlepiej to zrobić z pomocą talerza – zsunąć omlet, a następnie odwracając talerz ponownie włożyć go na patelnię, aby się dosmażył z drugiej strony.
Gotowy omlet przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.
Patelnię o średnicy 18 -20 cm posmarować masłem, rozgrzać. Wlać masę jajeczną i smażyć do zrumienienia dołu i ścięcia góry. Omlet odwrócić, najlepiej to zrobić z pomocą talerza – zsunąć omlet, a następnie odwracając talerz ponownie włożyć go na patelnię, aby się dosmażył z drugiej strony.
Gotowy omlet przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.
Ps. Można od razu przygotować ciasto na 2 - 3 omlety, żeby za każdym razem nie ubijać osobno, wtedy należy po prostu podwoić czy potroić ilość składników.
Ależ puszysty! :) Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńNarobiłaś mi smaka, już wiem co będzie jutro na śniadanie!
OdpowiedzUsuńSuper, że się zainspirowałaś. Smacznego :)
UsuńBardzo smacznie wygląda ten deser. Ciekawe czy wyjdzie mi tak samo pyszne.
OdpowiedzUsuńJest tak prosty do przygotowania, że nie może nie wyjść.
Usuńo proszę, a właśnie niedawno (pod wpływem impulsu ;)) zakupiłam mąkę kokosową i zastanawiałam się do czego ją wykorzystać :) jakby co, to poproszę o więcej przepisów z mąką kokosową ;)
OdpowiedzUsuńJa ją wykorzystuję głównie do omletów, bo ona ciężka w obróbce. Nawet naleśniki ciężko się z niej robi. Ale w omletach i racuchach sprawdza się fajnie :-)
UsuńCzy można użyć innej maki? Niestety mam tylko zwykła i ryżowa
OdpowiedzUsuńTak, można. Jedna i druga spełni swoją rolę.
Usuń