Strony

środa, 10 kwietnia 2019

Krem ze świeżych ogórków

Zupa, która mnie zachwyciła. Odkąd pamiętam, bardzo lubię wszelkie kremowe zupy i jem je często. Często stanowią nie tylko część obiadu, ale również bywają doskonałą przekąska w chłodne popołudnia.
Tę zupę jadłam u znajomych i tak mi przypadła do smaku, że poczyniłam ją we własnej kuchni. Trochę ją podrasowałam odrobiną chili, przygotowałam ją na domowym bulionie warzywnym i śmietanę zamieniłam na skyr, który doskonale się sprawdził
Zupę przygotowuje się bardzo szybko, jest bardzo smaczna, delikatna, ma mało kalorii, a jednocześnie całkiem fajnie syci. 

 

Składniki na 4 porcje:

4 ogórki średniej wielkości (gruntowych trzeba dać 8 - 10 sztuk)
2 czubate łyżki mąki ryżowej (wystarczy po prostu zmielić bardzo drobno ryż)
1 szalotka
150 g skyru
pęczek koperku
700 ml bulionu
1 łyżka masła
sól, pieprz, chili

Do podania: groszek ptysiowy, pestki słonecznika, grzanki – wg uznania



Krem ze świeżych ogórków - przygotowanie:

Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić szalotkę i delikatnie ją podsmażyć (nie rumienić zbyt mocno). Ogórki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Dodać szczyptę soli i delikatnie poddusić. Wsypać mąkę ryżową, wymieszać, wlać zimny bulion i gotować przez 15 minut. Dodać skyr i posiekany koperek. Całość zmiksować. Doprawić solą (jeśli trzeba), pieprzem i szczyptą chili. Podgrzać cały czas mieszając. Podawać z ulubionymi dodatkami. 



wtorek, 2 kwietnia 2019

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchewki

Strączki często goszczą ostatnio na moim stole, pojawiają się w różnych potrawach. Często są różnego rodzaju kotlety, bo robi się je szybko, są pyszne, pożywne i niedrogie. Soczewica to zdecydowanie mój faworyt wśród strączków, choć bobem, cieciorką, kukurydzą, fasolą czy groszkiem też nie gardzę.
Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na kotlety z soczewicy i marchewki, z dodatkiem cebuli, czosnku, pora i koperku. Są pyszne na ciepło i na zimno. Ja jadłam z surówką z kiszonej kapusty, ale dodatki zawsze wg uznania.


Składniki na 8 małych kotlecików (2 – 3) porcje:

½ szklanki czerwonej soczewicy + ¾ szklanki wody
2 nieduże marchewki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek białej części pora
1 małe jajko
2 – 3 łyżki mąki gryczanej / z ciecierzycy/ kukurydzianej (wg uznania)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta chili
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
2 łyżki masła klarowanego albo innego tłuszczu do smażenia



Kotlety z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie:
Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą, dodać ¼ łyżeczki soli i ugotować do miękkości. Soczewica wchłonie całą wodę. Przełożyć do miski, żeby ostygła.
Cebulę i por pokroić drobno, czosnek posiekać, a marchewkę zetrzeć na bardzo drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać pół łyżki klarowanego masła, wrzucić cebulę i por, delikatnie podsmażyć, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Marchewkę wrzucić do cebuli i smażyć razem około 5 minut, aż marchewka będzie miękka.
Zawartość patelni przełożyć do miski z soczewicą i zostawić do ostygnięcia. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, jeśli masa jest mocno lepiąca można dodać jeszcze trochę mąki. Uformować nieduże kotlety. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki klarowanego masła, włożyć kotlety i usmażyć je na złoto z obu stron. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, choć te kotleciki nie chłoną go zbyt wiele.
Podawać z warzywami, można się pokusić o zrobienie do nich sosu czosnkowego czy koperkowego. Ja osobiście bardzo lubię je w takiej najprostszej formie. Równie dobrze smakują na zimno.