Zupa, która mnie zachwyciła. Odkąd pamiętam, bardzo lubię
wszelkie kremowe zupy i jem je często. Często stanowią nie tylko
część obiadu, ale również bywają doskonałą przekąska w
chłodne popołudnia.
Tę zupę jadłam u znajomych i tak mi przypadła do smaku, że poczyniłam ją we własnej kuchni. Trochę ją podrasowałam odrobiną chili, przygotowałam ją na domowym bulionie warzywnym i śmietanę zamieniłam na skyr, który doskonale się sprawdził
Tę zupę jadłam u znajomych i tak mi przypadła do smaku, że poczyniłam ją we własnej kuchni. Trochę ją podrasowałam odrobiną chili, przygotowałam ją na domowym bulionie warzywnym i śmietanę zamieniłam na skyr, który doskonale się sprawdził
Zupę przygotowuje się bardzo szybko, jest bardzo smaczna,
delikatna, ma mało kalorii, a jednocześnie całkiem fajnie syci.
Składniki na 4 porcje:
4 ogórki średniej wielkości (gruntowych trzeba dać 8 - 10
sztuk)
2 czubate łyżki mąki ryżowej (wystarczy po prostu zmielić
bardzo drobno ryż)
1 szalotka
150 g skyru
pęczek koperku
700 ml bulionu
1 łyżka masła
sól, pieprz, chili
Do podania: groszek ptysiowy, pestki słonecznika, grzanki – wg
uznania
Krem ze świeżych ogórków - przygotowanie:
Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło,
wrzucić szalotkę i delikatnie ją podsmażyć (nie rumienić zbyt
mocno). Ogórki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli.
Dodać szczyptę soli i delikatnie poddusić. Wsypać mąkę ryżową,
wymieszać, wlać zimny bulion i gotować przez 15 minut. Dodać skyr
i posiekany koperek. Całość zmiksować. Doprawić solą (jeśli
trzeba), pieprzem i szczyptą chili. Podgrzać cały czas mieszając.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Trzeba spróbować, choć ostatnio jakoś mniej mam pasji do gotowania i nie tylko. Dopada mnie jakiś życiowy marazm.
OdpowiedzUsuńWyglądasz wspaniale na zdjęciach z FB!
Pyszności. Muszę wypróbować :) Jestem Twoją fanką i dopisuję się do listy obserwujących. Ja bloguję od niedawna :)
OdpowiedzUsuń