Warzywa jemy cały rok, ale letnią porą zdecydowanie rządzą na naszych talerzach. Dziś prosty, szybki dodatek do obiadu z
rzodkiewki i szczypiorku. Niby nic, a smakuje super.
Taką rzodkiewkę ze szczypiorkiem robiła moja mama, ale dodawała
do niej kwaśną śmietanę. Oczywiście można, ja osobiści
wybieram skyr, odtłuszczony jogurt typu islandzkiego z dużą
zawartością białka.
Nie ma w tym żadnej filozofii, jak większość moich przepisów, tak i ten jest prosty jak budowa cepa. Ale warto urozmaicać swoje posiłki.
Nie ma w tym żadnej filozofii, jak większość moich przepisów, tak i ten jest prosty jak budowa cepa. Ale warto urozmaicać swoje posiłki.
Składniki:
rzodkiewki (ilość wg uznania) - ja osobiście lubię te długie z białymi końcówkami, bo są ostrzejsze
2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
100 - 150 g jogurtu naturalnego (u mnie skyr) albo kwaśnej śmietany
erytrol albo cukier
sok z cytryny
sól i pieprz
Surówka z rzodkiewki i szczypiorku - przygotowanie:
Rzodkiewki poszatkować na szatkownicy albo pokroić w cienkie
plasterki. Dodać posiekany szczypiorek.
Jogurt doprawić do smaku erytrolem (albo odrobiną cukru), sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do rzodkiewki dodać jogurt i wymieszać.
Jogurt doprawić do smaku erytrolem (albo odrobiną cukru), sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do rzodkiewki dodać jogurt i wymieszać.
uwielbiam taką, w moim rodzinnym domu rządziła w sezonie (oczywiście z kwaśną śmietaną ;) ), ja robiłam z jogurtem, ale spróbuję ze skyrem (niestety w moim ulubionym Lidlu ostatnio tylko smakowe były :/)
OdpowiedzUsuńU nas w Lidlu też skyr tylko smakowy. Kupuję naturalny w Biedronce.
UsuńJa już praktycznie zwykłego jogurtu nie używam. Króluje u mnie skyr :-)