Gofry na wytrawnie to świetny pomysł na ciepły posiłek.
Śniadanie, obiad, kolacja – do wyboru. U mnie na obiad. Tym razem
przygotowałam je z mąki gryczanej z dodatkiem cukinii. Wychodzą dosyć
ciężkie, chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku i są
przepyszne.
Tym razem towarzystwem do nich był domowy hummus,
wędzony łosoś i sadzone jajko. Sałatka z tego, co znalazłam w
lodowce i pyszny obiad gotowy. Jednym takim gofrem naprawdę można
się najeść. Jeden taki gofr z dodatkami to około 350 kcal, do
tego warzywa z winegretem i zdrowy, smaczny, zbilansowany i niezbyt
kaloryczny posiłek gotowy.
Składniki na 2 gofry:
50 g mąki gryczanej
100 g tartej cukinii
1 duże jajko
4 – 6 łyżek wody (zależy od wilgotności mąki)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, chili
ulubione zioła – ja dałam mieszankę prowansalskich
masło klarowane albo olej do posmarowania gofrownicy
do podania:
wędzony łosoś
jajko sadzone
dowolne warzywa
Gofry
gryczano – cukiniowe - przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nie solić, nie odciskać. Białko ubić na pianę, dodać żółtko, wodę i mąkę, proszek
do pieczenia, przyprawy i delikatnie wymieszać. Dodać startą na
tarce cukinię i wymieszać.
Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie klarowanym masłem albo olejem. Nałożyć masę i piec około 8 – 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
Gotowe gofry przełożyć na kratkę, aby odparowały, posmarować hummusem, nałożyć plasterki wędzonego łososia (dorzuciłam jeszcze trochę sałaty) i na górę usmażone jajko.
Podawać z porcją świeżych warzyw.
Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie klarowanym masłem albo olejem. Nałożyć masę i piec około 8 – 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
Gotowe gofry przełożyć na kratkę, aby odparowały, posmarować hummusem, nałożyć plasterki wędzonego łososia (dorzuciłam jeszcze trochę sałaty) i na górę usmażone jajko.
Podawać z porcją świeżych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl