Wegetarianką nie zostanę, ale od ponad dwóch lat jadam bardzo
mało mięsa, raz albo dwa razy w tygodniu. Czasem po prostu mam na
nie ochotę i wtedy albo idę w klasykę, albo kombinuję.
Tym
razem było mięso z udek kurczaka duszone w warzywach. Jako, że
trwa sezon na dynię, więc postanowiłam i ją wkomponować w moje
danie. Wyszło smacznie.
Ten przepis jest tylko propozycją. Ilość mięsa i ilość warzyw jest zawsze dowolna. Ja lubię, gdy warzyw jest dużo.
Ten przepis jest tylko propozycją. Ilość mięsa i ilość warzyw jest zawsze dowolna. Ja lubię, gdy warzyw jest dużo.
Składniki na 4 porcje (ja robiłam z połowy składników):
600 – 800 g mięsa z udek kurczaka (ilość w zależności od
apetytów)
3 duże cebule
½ główki kalafiora
1 mała albo ½ większej cukinii (bez pestek)
2 średnie marchewki
500 - 600 g dyni (u mnie dynia muscat, ale może być każda inna)
1 łyżka klarowanego masła albo 2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili, słodka czerwona papryka, kurkuma
zioła (u mnie toskańskie od Kotany, ale mogą być każde inne,
wg upodobań)
1 duży liść laurowy
1 ziarna ziela angielskiego
Udka z kurczaka duszone w warzywach - przygotowanie:
Mięso przyprawić solą, pieprzem, chili, słodką czerwoną
papryką, kurkumą i zostawić w lodówce na całą noc. Cebulę
obrać i pokroić w ćwierć talarki. Marchewkę obrać i pokroić w
plasterki, a cukinię i dynie pokroić w nieduże kawałki.
W rondlu albo głębokiej patelni rozgrzać masło albo olej. Włożyć mięso i obsmażyć na mocnym ogniu do zrumienienia. Wrzucić cebulę, liść laurowy i ziele angielskie i posmażyć do zrumienienia cebuli. Dodać kalafiora, marchewkę, doprawić sola, pieprzem, chili i ziołami, wlać niewielka ilość wody (tak, żeby przykryła dno i całość się nie przypaliła), przykryć i dusić około 5 minut. Następnie dorzucić dynię i cukinię, przykryć i dusić razem jeszcze 10 minut. Większość wody powinna odparować. Wyłączyć gaz i zostawić, warzywa „dojdą”.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam ziemniaki, ale świetnie się sprawdzą kluski, ryż czy kasza. Do tego jakiś dodatek z surowych warzyw i obiad gotowy.
W rondlu albo głębokiej patelni rozgrzać masło albo olej. Włożyć mięso i obsmażyć na mocnym ogniu do zrumienienia. Wrzucić cebulę, liść laurowy i ziele angielskie i posmażyć do zrumienienia cebuli. Dodać kalafiora, marchewkę, doprawić sola, pieprzem, chili i ziołami, wlać niewielka ilość wody (tak, żeby przykryła dno i całość się nie przypaliła), przykryć i dusić około 5 minut. Następnie dorzucić dynię i cukinię, przykryć i dusić razem jeszcze 10 minut. Większość wody powinna odparować. Wyłączyć gaz i zostawić, warzywa „dojdą”.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam ziemniaki, ale świetnie się sprawdzą kluski, ryż czy kasza. Do tego jakiś dodatek z surowych warzyw i obiad gotowy.
wspaniale wygląda i zapewne bardzo pyszne danie...jutro zrobię.Teresa.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :-)
Usuńsmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńok
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Jako prawdziwy mięsożerca z chęcią spróbuję. ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Smacznego.
UsuńBardzo ciekawe danie.Chce zapytać czy 15 minut wystarczy do uduszenia mięsa.Zamierzam zrobić to danie.Pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsuńTak, kurczak jest w zasadzie już gotowy po usmażeniu - to małe kawałki, dochodzą tak szybko jak kotlety.
UsuńSuper wygląda! :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńZrobilam.Bardzo smaczne danie,polecam.Ola
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało.
UsuńWłaśnie się dusi:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :-)
Usuń