Kuchnia indyjska od lat mnie fascynuje i polubiłam ją bardzo.
Często robię coś na szybko, z czym nie trzeba się bawić, a
czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego.
Dziś danie
banalnie proste i szybkie do przygotowanie. Dłużej trwa ugotowanie
czerwonego ryżu, niż przygotowanie tego curry.
Użyłam ciecierzycy ze słoika, bo zwyczajnie nie chciało mi się jej gotować. Ale oczywiście można użyć suchej ciecierzycy, namoczyć ją i ugotować, ale wtedy to już nie będzie szybkie danie.
Użyłam ciecierzycy ze słoika, bo zwyczajnie nie chciało mi się jej gotować. Ale oczywiście można użyć suchej ciecierzycy, namoczyć ją i ugotować, ale wtedy to już nie będzie szybkie danie.
Składniki na 2 porcje:
1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g po odsączeniu)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g jogurtu naturalnego (ja użyłam skyru)
150 ml passaty pomidorowej (użyłam domowej)
20 g orzechów nerkowca
½ łyżeczki mielonego cuminu
½ łyżeczki garam masala
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki chili
1 łyżeczka klarowanego masła albo 1 łyżka oleju (rzepakowego / sezamowego)
Do podanie: uprażone ziarna sezamu albo słonecznika / ryż /
chlebki naan / warzywa – wg uznania
Curry
z ciecierzycy z czerwonym ryżem - przygotowanie:
Ciecierzyce odsączyć z płynu. Cebulę obrać, połowę pokroić
w drobną kostkę. Drugą połowę wrzucić do blendera, dodać
obrany czosnek, jogurt, passatę, orzechy, przyprawy. Wszystko
zmiksować na gładką masę.
W garnku rozgrzać masło (albo olej) i wrzucić pokrojoną cebulę. Delikatnie podsmażyć i dodać pastę, smażyć około 5 minut cały czas mieszając. Dodać ciecierzycę, jeśli sos jest bardzo gęsty, to można dolać odrobinę wody, gotować 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ugotowanym ryżem i dowolnymi warzywami. U mnie czerwony ryż u surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
W garnku rozgrzać masło (albo olej) i wrzucić pokrojoną cebulę. Delikatnie podsmażyć i dodać pastę, smażyć około 5 minut cały czas mieszając. Dodać ciecierzycę, jeśli sos jest bardzo gęsty, to można dolać odrobinę wody, gotować 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ugotowanym ryżem i dowolnymi warzywami. U mnie czerwony ryż u surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Prezentuje się przepysznie,szczególnie ze wszystkimi dodatkami ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakowało również pysznie :-)
UsuńPoda Pani przepis na surówkę? Bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest na blogu, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
UsuńDodałam trochę koperku.
Usuńgenialne! koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa już robiłam kilka razy tak mi smakuje.
UsuńTo jest to, czego moje podniebienie potrzebuje!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto zrobić.
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńSurówka na zdjęciu to ta z przepisu?
OdpowiedzUsuńTak, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Dałam dodatkowo koperek.
Usuńw takiej wersji jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
UsuńDroga Margarytko! Prosimy o nowe przepisy! :)
OdpowiedzUsuńZobaczę co da się zrobić :-)
UsuńNamów męża na zgolenie wąsów. Będzie wyglądał młodziej i bardziej do Ciebie pasował ;-))
OdpowiedzUsuńMąż lubi swoje wąsy, a ja lubię jego :-) Nie będę zmuszała go do czegoś, czego robić nie chce, a mnie to w żaden sposób nie przeszkadza. Kocham go za to, kim jest i jaki jest, a nie jak wygląda :-)
Usuń