Strony

wtorek, 15 października 2019

Curry z ciecierzycy z czerwonym ryżem


Kuchnia indyjska od lat mnie fascynuje i polubiłam ją bardzo. Często robię coś na szybko, z czym nie trzeba się bawić, a czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego.
Dziś danie banalnie proste i szybkie do przygotowanie. Dłużej trwa ugotowanie czerwonego ryżu, niż przygotowanie tego curry.
Użyłam ciecierzycy ze słoika, bo zwyczajnie nie chciało mi się jej gotować. Ale oczywiście można użyć suchej ciecierzycy, namoczyć ją i ugotować, ale wtedy to już nie będzie szybkie danie. 


Składniki na 2 porcje:

1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g po odsączeniu)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g jogurtu naturalnego (ja użyłam skyru)
150 ml passaty pomidorowej (użyłam domowej)
20 g orzechów nerkowca
½ łyżeczki mielonego cuminu
½ łyżeczki garam masala
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki chili
1 łyżeczka klarowanego masła albo 1 łyżka oleju (rzepakowego / sezamowego)

Do podanie: uprażone ziarna sezamu albo słonecznika / ryż / chlebki naan / warzywa – wg uznania



Curry z ciecierzycy z czerwonym ryżem - przygotowanie:

Ciecierzyce odsączyć z płynu. Cebulę obrać, połowę pokroić w drobną kostkę. Drugą połowę wrzucić do blendera, dodać obrany czosnek, jogurt, passatę, orzechy, przyprawy. Wszystko zmiksować na gładką masę.
W garnku rozgrzać masło (albo olej) i wrzucić pokrojoną cebulę. Delikatnie podsmażyć i dodać pastę, smażyć około 5 minut cały czas mieszając. Dodać ciecierzycę, jeśli sos jest bardzo gęsty, to można dolać odrobinę wody, gotować 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ugotowanym ryżem i dowolnymi warzywami. U mnie czerwony ryż u surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.



18 komentarzy:

  1. Prezentuje się przepysznie,szczególnie ze wszystkimi dodatkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poda Pani przepis na surówkę? Bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne! koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest to, czego moje podniebienie potrzebuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Surówka na zdjęciu to ta z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Dałam dodatkowo koperek.

      Usuń
  6. Droga Margarytko! Prosimy o nowe przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Namów męża na zgolenie wąsów. Będzie wyglądał młodziej i bardziej do Ciebie pasował ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż lubi swoje wąsy, a ja lubię jego :-) Nie będę zmuszała go do czegoś, czego robić nie chce, a mnie to w żaden sposób nie przeszkadza. Kocham go za to, kim jest i jaki jest, a nie jak wygląda :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl