Zupy i zupy kremy to coś, co w moim menu pojawia się często.
Jednak, gdy jem zupę lubię, aby była taka, żeby nie trzeba było
poprawiać jej drugim daniem. Powinna więc być pełnowartościowym i
sycącym posiłkiem.
I niewątpliwie taki właśnie jest ten
krem z buraczków, który polecam na co dzień i od święta.
Składniki na 2 porcje:
2 duże buraczki upieczone albo ugotowane na parze
kawałek pora (biała część)
pół małego selera
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
2 łyżki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka klarowanego masła
1 liść laurowy
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 -1,5 szklanki zakwasu buraczanego
1 szklanka wody albo bulionu warzywnego
sól
pieprz
ocet (u mnie malinowy)
erytrol / cukier (opcjonalnie)
do podania: gotowane jajko, uprażony sezam
Krem z
buraczków (na zakwasie) z czerwoną soczewicą podany z gotowanym
jajkiem - przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, wrzucić
pokrojony por i delikatnie podsmażyć. Dodać marchew, pietruszkę i
seler i podsmażyć przez chwilę. Wlać 1 szklankę wody albo bulionu warzywnego, dodać
soczewicę, liść laurowy, sól, pieprz i gotować do miękkości.
Usunąć liść laurowy. Dodać pokrojone buraczki, 1 szklankę
zakwasu. Doprawić do smaku octem i ewentualnie erytrolem/ cukrem. Jeśli
krem jest zbyt gęsty wlać jeszcze trochę zakwasu. Podgrzać, ale
nie gotować, żeby nie stracił koloru.
Wlać do talerzy, podawać z gotowanym jajkiem i sezamem.
Wlać do talerzy, podawać z gotowanym jajkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl