Strony

niedziela, 19 stycznia 2020

Krem z buraczków (na zakwasie) z czerwoną soczewicą podany z gotowanym jajkiem.


Zupy i zupy kremy to coś, co w moim menu pojawia się często. Jednak, gdy jem zupę lubię, aby była taka, żeby nie trzeba było poprawiać jej drugim daniem. Powinna więc być pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
I niewątpliwie taki właśnie jest ten krem z buraczków, który polecam na co dzień i od święta. 



Składniki na 2 porcje:

2 duże buraczki upieczone albo ugotowane na parze
kawałek pora (biała część)
pół małego selera
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
2 łyżki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka klarowanego masła
1 liść laurowy
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 -1,5 szklanki zakwasu buraczanego
1 szklanka wody albo bulionu warzywnego
sól
pieprz
ocet (u mnie malinowy)
erytrol / cukier (opcjonalnie)

do podania: gotowane jajko, uprażony sezam

Krem z buraczków (na zakwasie) z czerwoną soczewicą podany z gotowanym jajkiem - przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, wrzucić pokrojony por i delikatnie podsmażyć. Dodać marchew, pietruszkę i seler i podsmażyć przez chwilę. Wlać 1 szklankę wody albo bulionu warzywnego, dodać soczewicę, liść laurowy, sól, pieprz i gotować do miękkości. Usunąć liść laurowy. Dodać pokrojone buraczki, 1 szklankę zakwasu. Doprawić do smaku octem i ewentualnie erytrolem/ cukrem. Jeśli krem jest zbyt gęsty wlać jeszcze trochę zakwasu. Podgrzać, ale nie gotować, żeby nie stracił koloru.
Wlać do talerzy, podawać z gotowanym jajkiem i sezamem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl