Dzisiaj prosta propozycja na śniadanie. Co prawda w środku
tygodnia nie mam czasu na takie śniadania, ale niedziela to dla nas
przeważnie długi leniwy poranek, dłużej śpimy i mamy więcej
czasu na przygotowanie śniadania.
Omlet jest prosty do zrobienia i bardzo sycący. Kaloryczność
tak naprawdę zależy od dodatków, których użyjemy. U mnie to
przeważnie jogurt proteinowy, owoce, wiórki kokosowe albo płatki
migdałowe. Odrobina miodu czy syropu klonowego też mile widziana,
ale ja przeważnie rezygnuję z tego dodatku. Tak naprawdę dodatki
zależą zawsze od tego, co akurat mam w domu i za każdym raz mam
inny omlet.
Mój omlet z dodatkami ma około 400 kcal.
Mój omlet z dodatkami ma około 400 kcal.
Składniki na 1 porcję:
2 duże jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki mleka (około 30 ml)
1 płaska łyżka (10 g) mąki migdałowej albo drobno zmielonych płatków
migdałowych
szczypta soli
¼ łyżeczki (2 g) masła klarowanego
Dodatki wg uznania: dowolne owoce, orzechy, jogurt, miód, czekolada
Dodatki wg uznania: dowolne owoce, orzechy, jogurt, miód, czekolada
Omlet biszkoptowy migdałowy z owocami - przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piankę
ze szczyptą soli. Do białek dodać żółtka, mleko i mąkę
migdałową i razem zmiksować, tylko do połączenia składników.
Patelnię o średnicy 20 cm (najlepiej taką nieprzywierającą –
u mnie ceramiczne) posmarować klarowanym masłem i dobrze rozgrzać.
Wlać masę jajeczną i smażyć na wolnym ogniu (ja przykrywam
patelnię pokrywką, ale szkoły są różne, można nie przykrywać),
aż omlet się ładnie zrumieni i ściągnie. Przełożyć na drugą
stronę – ja zsuwam na talerz, przykrywam od góry patelnią i
obracam. Dosmażyć z drugiej strony przez około 2 minuty.
Przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Można pokroić na trójkąty, można złożyć na pół albo po prostu dodać owoce, jogurt na górę i z przyjemnością zjeść.
Przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Można pokroić na trójkąty, można złożyć na pół albo po prostu dodać owoce, jogurt na górę i z przyjemnością zjeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl