Niedziele są dla nas… to taki czas, że mogę sobie pozwolić
na dłużą chwilę w kuchni, aby przygotować fajne śniadanie. A
tak naprawdę te placuszki przygotowuje się bardzo szybko i są
przepyszne, a przy tym zdrowe i mają dużo białka, mało kalorii.
Są bezglutenowe i sycą na długo.
Mogą być nie tylko
pysznym śniadaniem w niedzielny poranek, ale fajną alternatywą na
drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Sprawdzą się również na
podwieczorek. Jednym słowem są tak uniwersalne, że można je zjeść
zawsze aby zaspokoić duży albo mały głód.
Składniki na 2 porcje (8 małych placuszków):
1 duże albo 2 małe jajka
200 g twarożku wiejskiego granulowanego
2 łyżki mąki migdałowej (można użyć kokosowej, gryczanej,
pszennej itp.)
szczypta soli
klarowane masło do smażenia
dodatki wg uznania: u mnie jogurt naturalny, borówki, porzeczki,
wiórki kokosowe, mielony erytrol, pomarańcza sycylijska i kiwi
Placuszki z serka wiejskiego podane z owocami - przygotowanie:
Jajko, twaróg, mąkę, sól zmiksować na gładkie ciasto (ja to
robię w blenderze kubkowym, ale można użyć zwykłej „żyrafy”
czy każdego innego blendera). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Patelnie rozgrzać, posmarować klarowanym masłem. Nakładać porcje ciasta – u mnie 1 pełna łyżka na 1 placuszek. Gdy na placuszku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza przełożyć ja na drugą stronę i dosmażyć.
Przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi dodatkami.
Patelnie rozgrzać, posmarować klarowanym masłem. Nakładać porcje ciasta – u mnie 1 pełna łyżka na 1 placuszek. Gdy na placuszku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza przełożyć ja na drugą stronę i dosmażyć.
Przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis zapisałam ,wypróbuję bo wyglądają zachęcająco.czyli bez cukru jest dobrze? Bardzo ograniczam gdzie można się obejść .
OdpowiedzUsuńStaram się ograniczać cukier do minimum, zastępuje go erytrolem. Do tych placuszków nie dodałam słodzidła, ale je oprószyłam, bo jednak wychodzą dosyć wytrawne. Myślę, że z jakąś warzywną salsą czy sosem też byłby smaczne.
UsuńUwielbiam takie placuszki i chętnie przepis podam dalej:-) Moja córka studentka chętnie żywi się takimi rzeczami:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo polecam, bo są pyszne.
UsuńIdealne weekendowe śniadanie, aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na weekend, gdy rano czasu więcej niż w powszedni dzień, gdy człowiek spieszy się do pracy.
UsuńDzień dobry, próbowałam już dwukrotnie upiec te placuszki i nie umiem ich odwrócić na druga stronę, żeby się nie rozwaliły. Co mogę robić źle?
OdpowiedzUsuńObstawiam, że to kwestia patelni. Ja odwracam bez problemu z pomocą łopatki (widelcem rzeczywiście nie da rady).
UsuńNa sobotnie śniadanie rewelacja. Zrobione z podwójnej porcji, pięknie się przewracają na druga stronę. Zrobione pierwszy raz ale nie ostatni. Daga
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udały i smakowały :-)
UsuńPozdrawiam :-)