Prosty, smaczny, lekkostrawny deser z tapioki, to fajne
zakończenie dobrej kolacji. Tak było u nas. Kilka indyjskich dań,
a na deser pudding. Ale taki pudding może też stanowić fajne II
śniadanie do szkoły czy pracy, wystarczy go przygotować w
słoiczku.
Nie trzeba wielkich umiejętności, potrzeba jedynie
odrobinę cierpliwości i trochę czasu, bowiem w trakcie gotowania
trzeba mieszać, bo tapioka lubi przywierać do dna garnka.
Tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj mleka, soku i przygotować z dowolnymi owocami, jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia i preferencje smakowe.
Zachęcam do wypróbowania.
Tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj mleka, soku i przygotować z dowolnymi owocami, jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia i preferencje smakowe.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 4 porcje (takie jak na zdjęciu):
400 ml mleka kokosowego (może być z puszki, może być z
kartonu)
200 ml soku z ananasa (ja wykorzystałam lekki syrop z puszki)
100 ml wody
1/3 szklanki tapioki
słodzidło wg uznania (ja już nie dosładzałam, bo syrop z
puszki był słodki)
ananas (u mnie z puszki)
3 łyżki pulpy z mango albo pół świeżego mango
wiórki kokosowe
Pudding kokosowo – ananasowy z tapioki, z musem z ananasa i mango - przygotowanie:
Do garnka wlać mleko kokosowe, sok ananasowy, wodę i zagotować.
Spróbować i jeśli będzie mało słodkie można dosłodzić cukrem, erytrolem, miodem - wg uznania.
Wsypać tapiokę i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż
perełki tapioki staną się przezroczyste, a całość zacznie
gęstnieć. W trakcie gotowania mieszać dosyć często, pod koniec
praktycznie przez cały czas.
Gorący pudding przelać do pojemniczków (miseczek, szklanek, słoiczków – wg uznania) i zostawić do lekkiego przestygnięcia
Gorący pudding przelać do pojemniczków (miseczek, szklanek, słoiczków – wg uznania) i zostawić do lekkiego przestygnięcia
Kilka kawałków ananasa zostawić do dekoracji, resztę zmiksować
razem z mango na mus. Mus przełożyć na pudding, udekorować
kawałkami ananasa i wiórkami kokosowymi.
Można jeść jeszcze ciepłe, a można schłodzić w lodówce.
Można jeść jeszcze ciepłe, a można schłodzić w lodówce.
smaczny!
OdpowiedzUsuńNawet bardzo smaczny :-)
UsuńPysznie wygląda ten deser, więc chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakował :-)
Usuń