Strony

środa, 25 marca 2020

Gofry dyniowe z mąki z ciecierzycy (wytrawne)


Gofry, gofry, gofry… Mało kto ich nie lubi. Są popularne chyba na całym świecie i doczekały się swojego święta, którym jest Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony 25 marca.
Na tę okazję postanowiłam przygotować nieco inne gofry. Szukając inspiracji zaglądam czasem na stronę Przepisy.pl i grzebiąc w przepisach, wpadają mi do głowy własne pomysły. Inspiracja zawsze się przydaje, często wychodzą z tego zupełnie nowe, fajne dania, które na stałe wpisują się w nasze menu.
Od zawsze byłam fanką kanapek wszelakich, jednak pieczywo (szczególnie pszenne) nie bardzo mi służy, wiec szukam różnych alternatyw. I jedną z nich są właśnie wytrawne gofry (zobacz), które można przygotować na setki sposobów i przez ostatnie miesiące dosyć mocno z nimi eksperymentuję.
W weekend postanowiłam zaskoczyć mojego męża nieco innymi goframi i zastanawiałam się, czy będą mu smakować. Co prawda lubi nowości i rzadko kiedy marudzi przy jedzeniu, ale moje zdrowe eksperymenty nie zawsze wzbudzają jego entuzjazm. Tym razem smakowało. Gofry dyniowe z mąki z ciecierzycy okazały się naprawdę strzałem w dziesiątkę.
Na śniadanie zjedliśmy je z warzywami i sadzonym jajkiem, a na kolację były bazą do kanapki z pieczonym kurczakiem i warzywami. Bo co jak co, ale warzywa jemy niemalże do każdego posiłku.
Te dyniowe gofry zdecydowanie mogą zastąpić pieczywo i przy okazji są bezglutenowe, bo przygotowane z mąki z ciecierzycy. Zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne, nawet na sucho. 




Składniki na 8 sztuk (u mnie 6 dużych i 6 małych):

2 szklanki mąki z ciecierzycy
2 duże jajka
200 ml puree z dyni (u mnie domowe, przygotowane jesienią i zawekowane)
100 ml mleka (dowolnego, może być krowie, może być roślinne)
100 ml wody
1 łyżka klarowanego masła (roztopionego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta chili
opcjonalnie ulubione zioła




Gofry dyniowe z mąki z ciecierzycy (wytrawne) - przygotowanie:
Jajka zmiksować (albo roztrzepać rózgą) z puree z dyni, dodać mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili, ponownie zmiksować, dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować, aby nie było grudek). Odstawić na około 30 minut. Jeśli ciasto za mocno zgęstniej, można dolać odrobinę wody (mąka mące nierówna).
Gofrownicę nagrzać, delikatnie posmarować olejem, nakładać po 3 – 4 łyżki ciasta i piec bez otwierania gofrownicy przez około 5 - 8 minut. Oczywiście wszystko zależy od mocy gofrownicy. Moja ma dużą moc, więc gofry piekły się dosyć szybko.
Podawać z ulubionymi, wytrawnymi dodatkami. U nas szynka, warzywa i sadzone jajko. 





4 komentarze:

  1. Czy zamiast mąki z ciecierzycy można dodać mąkę orkiszową? Jeśli tak to czy w takich samych proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale trzeba patrzeć na konsystencję, bo to dwie różne mąki, o różnych właściwościach. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać trochę więcej mąki.

      Usuń
  2. czy możesz podać jaki masz model gofrownicy? po dłuższym czasie chcę znowu zainwestować w gofrownicę a do tej pory jakoś nie miałam szczęścia - z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dwie. Pierwsza, która służy mi dobrych 10 lat, to Dezal 1300W - świetna gofrownica, ale nie należy do najtańszych (ale bardzo, bardzo polecam jeśli cena nie przeraża).
      A druga MPM 1400 W - również dobra, fajnie wypieka i cenę ma przyjaźniejszą :-)
      Obie polecam, gofry wychodzą z nich porównywalne.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl