Strony

czwartek, 26 marca 2020

Kotlety porosołowe z kaszą jęczmienną i marchewką

Mam ostatnio fazę na rosół, ale zawsze zostaje mi z niego mięso i kombinuję jak koń pod górę, aby je jakoś wykorzystać. Potrawka, nadzienie do pierogów, krokietów czy klusek czy pasztet to zawsze jakieś rozwiązanie. Tym razem wykorzystałam mięso i warzywa nieco inaczej. Połączyłam je z ugotowaną kaszą jęczmienną, drobno tartą marchewką, doprawiłam i zrobiłam zadziwiająco dobre kotlety. 



Składniki na 8 -10 kotletów (zależy od wielkości):

mięso z 2 ugotowanych udek kurczaka (moje były bez skóry) – około 350 - 400 g
kawałek ugotowanego selera z rosołu
1 gotowana marchewka z rosołu
1 mała ugotowana pietruszka z rosołu
1 mała cebula + łyżka oleju
100 g drobnej kaszy jęczmiennej+ 250 ml wody
1 duża surowa marchewka
1 – 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
sól, pieprz, chili
majeranek
masło klarowane albo olej do smażenia (ja smażyłam na maśle)



Kotlety porosołowe z kaszą jęczmienną i marchewką - przygotowanie:

Mięso i warzywa z rosołu zemleć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zrumienienia na łyżce oleju. Kaszę zalać wodą, wsypać ¼ łyżeczki soli, zagotować i gdy kasza wchłonie większość płynu wyłączyć i zostawić w przykrytym garnku, aby kasza „doszła”. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
Do miski przełożyć ostudzoną kaszę, zmielone mięso z warzywami, tartą marchewkę, dodać podsmażoną cebulę, łyżkę zmielonych płatków owsianych, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i majerankiem. Wyrobić na gładką masę. Jeśli masa wydaje się za luźna można dodać jeszcze łyżkę płatków owsianych.
Uformować kotlety, na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego albo oleju i usmażyć kotlety – powinny się ładnie zrumienić z obu stron. Podawać z ulubioną surówką albo sałatką - u mnie surówka koperkowa i sos chili słodko - ostry.




12 komentarzy:

  1. Czy zamiast kaszy jęczmiennej mogę użyć ryżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz, choć nie wiem czy się tak dobrze skleją jak z kaszą.

      Usuń
  2. Ojej ! Te kotlety już mi smakują !!! Lubię takie i podejrzewam, że nawet mięsa mogłoby w nich nie być. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mięsa mogłyby się trochę ciężko formować, trzeba by go czymś zastąpić. Ale są pyszne.

      Usuń
  3. Zrobione, formowaly się super ale na patelni się ryzsypywaly, jednak przyczya będzie na pewno po mojej stronie bo zmielilam wszystkie warzywa z rosołu. Syn tak się wkrecil w pomaganie że poszło wszystko. Jednak połączenie ciekawe i fajny sposób by wykorzystać mięso gdy rodzina już buczy ze znowu krokiety. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, sama znalazłaś przyczynę rozwalania się kotletów - za dużo miękkich warzyw i dlatego tak się działo. Ja ich daję naprawdę niewiele, żeby konsystencja była fajna. Trzeba było dołożyć kaszy, ona by wchłonęła wilgoć z warzyw i byłoby ok. Ale kto nie kombinuje, ten się nie przekona :-)
      Mnie te kotlety bardzo smakują również na zimno :-)

      Usuń
  4. Nie mam płatków owsianych, czy można je zastąpić kasza manna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z kaszą manną, nie wiem jak się będą zachowywały podczas smażenia, ale spróbować możesz.

      Usuń
    2. Zrobiłam z łyżka kaszy manny i łyżka bułki tartej i wszystko w porządku. Kotleciki suuuper w smaku:)

      Usuń
    3. No to się cieszę, że wszystko dobrze poszło i kotleciki się udały :)

      Usuń
  5. Mozna zastąpić kasze jęczmienna gryczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale trzeba by ją przemielić, bo kotlety mogą się rozwalać. Jęczmienna dobrze skleja.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl