Czasem warto siebie porozpieszczać. Jem niewiele słodyczy, a
jeśli chodzi o ciasta to są to przede wszystkim serniki, bo nie
zawierają zwykłej mąki. I piekę je najczęściej, bo i mój mąż je bardzo lubi.
Nie
zawsze jednak potrzebuję duży sernik, więc powstają różne
wariacje w wersji mini, które mogą stanowić fajne drugie śniadanie do pracy, czy popołudniowy deser.
Taki jest i ten serniczek. Nie traktuję go jako słodyczy, a jako wysokobiałkową przekąskę. Taka porcja ma około 30 g białka i potrafi nasycić na 3 – 4 godziny, choć ma tylko około 300 kcal. Kaloryczności zależy przede wszystkim od rodzaju serka, którego użyjecie i od rodzaju słodzidła. Ja od dawna używam erytrolu (erytrytolu), jest dla mnie najbardziej neutralny i nie mam po nim problemów żołądkowo – jelitowych. Ale w tej materii jest pełna dowolność - można użyć cukru, ksylitolu czy miodu, ale wtedy kaloryczność wzrasta.
Taki jest i ten serniczek. Nie traktuję go jako słodyczy, a jako wysokobiałkową przekąskę. Taka porcja ma około 30 g białka i potrafi nasycić na 3 – 4 godziny, choć ma tylko około 300 kcal. Kaloryczności zależy przede wszystkim od rodzaju serka, którego użyjecie i od rodzaju słodzidła. Ja od dawna używam erytrolu (erytrytolu), jest dla mnie najbardziej neutralny i nie mam po nim problemów żołądkowo – jelitowych. Ale w tej materii jest pełna dowolność - można użyć cukru, ksylitolu czy miodu, ale wtedy kaloryczność wzrasta.
Taki mini serniczek z borówkami to fajny posiłek, gdy
redukujemy wagę. Moja foremka ma wymiary 14 x 9,5 x 4 cm (można
oczywiście użyć innej, o podobnej pojemności – serniczek może
być wyższy albo niższy, zależy od naczynia).
Można użyć dowolnych owoców, fajnie smakuje z malinami,
porzeczkami, borówkami, jagodami.
Składniki na jedną porcję:
1 duże jajko (moje o wadze 70 g)
200 g twarożku (u mnie domowy z Piątnicy)
słodzidło wg uznania (u mnie 2 łyżeczki erytrolu – można
dać więcej, przy tej ilości sernik nie wychodzi zbyt słodki)
1/3 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić dowolnym
aromatem)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
garść drobnych owoców ( u mnie borówki)
dodatkowo: ½ łyżeczki masła i mielone migdały do posypania
foremki
Mini serniczek z borówkami – przygotowanie:
Foremkę posmarować masłem i posypać migdałami. Piekarnik
nagrzać do 160 stopni (góra - dół).
Jajko, twaróg, pastę waniliową, słodzidło i mąkę
ziemniaczaną zmiksować (ja używam blendera kubkowego do koktajli,
ale może być zwykła „żyrafa” czy malakser). Przelać do
przygotowanej foremki, posypać borówkami. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec około 30 – 40 minut, w zależności od wielkości
foremki, ja piekłam 30 minut, ale jeśli macie mniejszą a wyższa
foremkę, to 40 minut będzie w sam raz.
Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.
Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.
Fajny pomysł :) Jest mniej to i się mniej zje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
UsuńSuper przepis do wykorzystania
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało :-)
UsuńSuper pomysł na małe co nieco.Napewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :-)
UsuńMiałam trochę twarogu i już mi się wyczerpały pomysły, a tu proszę. Właśnie się piecze:)))
OdpowiedzUsuńFajnie, że dałaś się skusić :-)
UsuńSernik wygląda uroczo. Nie przyszło mi nigdy do głowy aby dodać do niego borówki ale może to być super smak! :-)
OdpowiedzUsuńJest super... z malinami i jagodami też :-)
UsuńSuper sprawa taki mini sernik. Przygotowanie to 3 minutki i do pieca. Mój twarożek miał 150g więc dorzuciłam zwykłego twarogu. Zrobiłam z mrożonymi borówkami. Faktycznie wychodzi mało słodki, ale można posypać troszkę cukrem pudrem i będzie w sam raz. Pozycja wskakuje w moje menu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super, że przepis się przydał. Te pudełka są rzeczywiście w dwóch gramaturach. W Biedronce są po 200 g.
UsuńWłaśnie sądziłam do piekarnika trzymać kciuki😘
OdpowiedzUsuńI jak smakował?
Usuń