Bardzo lubię śniadania na słodko i od czasu do czasu sobie na
takie pozwalam. W niedzielne leniwe poranki mam więcej czasu,
wstaję później i kombinuje w kuchni. Z prostych składników
można wyczarować pyszne śniadanie.
Dodatki mogą być
dowolne. Borówki to jedyne owoce, które jeszcze mam w zamrażarce,
więc je wykorzystuję, bo za chwilę zacznie się sezon na
truskawki, porzeczki itp…
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka (20 g) mąki gryczanej – można użyć innej, dowolnej
mąki
2 łyżki mleka
szczypta soli
1 małe jabłko (około 100 - 120 g)
½ łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
5 g masła klarowanego
Do podania: jogurt (u mnie wysokobiałkowy, niskokaloryczny),
borówki (albo inne owoce jagodowe), wiórki kokosowe, miód albo
syrop klonowy, cynamon, mielony erytrol
Omlet jabłkowy z jogurtem proteinowym - przygotowanie:
Jabłko obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Jajka roztrzepać
z mąką, mlekiem, szczyptą cynamonu i szczyptą soli (ja to robię
w blenderze kielichowym). Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier
waniliowy i na to ułożyć kawałki jabłek. Smażyć przez minutę.
Wlać delikatnie masę jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na
małym ogniu, aż masa jajeczna dobrze się zetnie (można się
pobawić w obracanie, ale ja tego nie robię).
Usmażony omlet przełożyć na talerz składając go na pół, dodać jogurt, borówki, posypać wiórkami kokosowymi, zmielonym erytrolem i odrobiną cynamonu, polać łyżeczką miodu albo syropu klonowego.
Usmażony omlet przełożyć na talerz składając go na pół, dodać jogurt, borówki, posypać wiórkami kokosowymi, zmielonym erytrolem i odrobiną cynamonu, polać łyżeczką miodu albo syropu klonowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl