sobota, 27 czerwca 2020

Stripsy z piekarnika (ostre)

Kawałki kurczaka w złotej panierce… któż ich nie lubi? No pewnie kilka osób się znajdzie, ale jednak w moim otoczeniu jest sporo amatorów tego typu kąsków.  Na blogu jest już jedna wersja stripsów, dużo bardziej kaloryczna, bo smażona. Te dzisiejsze w niczym im nie ustępują, choć nie użyłam do ich przygotowania tłuszczu, a upiekłam w piekarniku. Zmieniłam również panierkę, wykorzystując płatki kukurydziane. No i roboty też mniej, bo nie trzeba stać przy rondlu i pilnować, robią się „same” w piekarniku.
Podałam je z warzywami i dipem przygotowanym na bazie skyru i domowego ajwaru
Mnie więcej od 2 lat w mojej lodówce skyr, czyli beztłuszczowy jogurt typu islandzkiego rozgościł się na dobre. W zasadzie nie kupuję już zwykłych jogurtów, bo na korzyść skyru przemawia nie tylko brak tłuszczu, ale również smak (mniej kwaśny niż zwykły jogurt), konsystencja (gęsty jak serek mascarpone) i to co najistotniejsze - duża zawartość białka. 



Składniki na 15 kawałków:

15 „polędwiczek” z kurczaka albo 3 – 4 całe filety
1 opakowanie (150 g) skyru (beztłuszczowy jogurt typu islandzkiego, wysoko białkowy) albo gęstego jogurtu naturalnego
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego chili (ilość można zmniejszyć albo zwiększyć – wg uznania)
½ łyżeczki pasty harissa (można pominąć)
około 80 -100 g płatków kukurydzianych (ja zużyłam 80 g)

Dip:
150 g skyru
2 łyżeczki ajwaru
½ łyżeczki pasty harissa (można ją zastąpić chili w proszku)
opcjonalnie ulubione zioła



Stripsy z piekarnika (ostre) - przygotowanie:
Kawałki kurczaka oczyścić (jeśli są to całe filety, to pokroić je na kawałki). Skyr wymieszać z przyprawami, przełożyć do kurczaka i bardzo dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Płatki kukurydziane rozdrobnić (ja wsypałam do woreczka i użyłam wałka do ciasta, aby pokruszyć płatki, można użyć malaksera, ale trzeba uważać, aby nie zmielić na pył, powinny zostać grubsze kawałki). Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w pokruszonych płatkach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę i piec około 30 minut.
W tak zwanym międzyczasie przygotować dip: skyr wymieszać z ajwarem i pastą harissa, można dodać ulubione zioła. Oczywiście można podać z sosem czosnkowym, sosem chili czy po prostu z ketchupem. Wszystko wg uznania. 


7 komentarzy:

  1. Bardzo polecam! Pyszne,soczyste, mięciutkie. Mało pracy, mało kalorii,a bardzo smakowały całej rodzinie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Również polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis:-) Smaczne i zdecydowanie mniej tłuste niż te smażone. Płatki przyjemnie chrupią. Muszę znaleźć ten skyr i pastę harrisa, z nimi pewnie będą jeszcze lepsze :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał :-) Ja uwielbiam skyr, w zasadzie zastąpiłam nim zupełnie zwykły jogurt i śmietanę.

      Usuń
  4. Margarytko, czy Twoje też od spodu są takie mokre? Z wierzchu chrupiące i piękne, w środku soczyste a od spodu rozmoknięta pulpa z płatków przyklejona do papieru ... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, są suche i chrupiące, praktycznie tak samo jak na wierzchu. Może to kwestia papieru do pieczenia?

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...