Kawałki kurczaka w złotej panierce… któż ich nie lubi? No pewnie kilka osób się znajdzie, ale jednak w moim otoczeniu jest sporo amatorów tego typu kąsków. Na
blogu jest już jedna wersja stripsów, dużo bardziej kaloryczna, bo
smażona. Te dzisiejsze w niczym im nie ustępują, choć nie użyłam
do ich przygotowania tłuszczu, a upiekłam w piekarniku. Zmieniłam
również panierkę, wykorzystując płatki kukurydziane. No i
roboty też mniej, bo nie trzeba stać przy rondlu i pilnować, robią
się „same” w piekarniku.
Podałam je z warzywami i dipem
przygotowanym na bazie skyru i domowego ajwaru.
Mnie więcej od 2 lat w mojej lodówce skyr, czyli beztłuszczowy jogurt typu islandzkiego rozgościł się na dobre. W zasadzie nie kupuję już zwykłych jogurtów, bo na korzyść skyru przemawia nie tylko brak tłuszczu, ale również smak (mniej kwaśny niż zwykły jogurt), konsystencja (gęsty jak serek mascarpone) i to co najistotniejsze - duża zawartość białka.
Składniki na 15 kawałków:
15 „polędwiczek” z kurczaka albo 3 – 4 całe filety
1 opakowanie (150 g) skyru (beztłuszczowy jogurt typu
islandzkiego, wysoko białkowy) albo gęstego jogurtu naturalnego
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego chili (ilość można zmniejszyć albo
zwiększyć – wg uznania)
½ łyżeczki pasty harissa (można pominąć)
około 80 -100 g płatków kukurydzianych (ja zużyłam 80 g)
Dip:
150 g skyru
2 łyżeczki ajwaru
2 łyżeczki ajwaru
½ łyżeczki pasty harissa (można ją zastąpić chili w
proszku)
opcjonalnie ulubione zioła
Stripsy z piekarnika (ostre) - przygotowanie:
Kawałki kurczaka oczyścić (jeśli są to całe filety, to
pokroić je na kawałki). Skyr wymieszać z przyprawami, przełożyć
do kurczaka i bardzo dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek
mięsa był obtoczony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i
wstawić do lodówki na 24 godziny.
Płatki kukurydziane rozdrobnić (ja wsypałam do woreczka i użyłam wałka do ciasta, aby pokruszyć płatki, można użyć malaksera, ale trzeba uważać, aby nie zmielić na pył, powinny zostać grubsze kawałki). Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w pokruszonych płatkach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę i piec około 30 minut.
W tak zwanym międzyczasie przygotować dip: skyr wymieszać z ajwarem i pastą harissa, można dodać ulubione zioła. Oczywiście można podać z sosem czosnkowym, sosem chili czy po prostu z ketchupem. Wszystko wg uznania.
Płatki kukurydziane rozdrobnić (ja wsypałam do woreczka i użyłam wałka do ciasta, aby pokruszyć płatki, można użyć malaksera, ale trzeba uważać, aby nie zmielić na pył, powinny zostać grubsze kawałki). Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w pokruszonych płatkach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę i piec około 30 minut.
W tak zwanym międzyczasie przygotować dip: skyr wymieszać z ajwarem i pastą harissa, można dodać ulubione zioła. Oczywiście można podać z sosem czosnkowym, sosem chili czy po prostu z ketchupem. Wszystko wg uznania.
Bardzo polecam! Pyszne,soczyste, mięciutkie. Mało pracy, mało kalorii,a bardzo smakowały całej rodzinie!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowały :-)
UsuńRównież polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis:-) Smaczne i zdecydowanie mniej tłuste niż te smażone. Płatki przyjemnie chrupią. Muszę znaleźć ten skyr i pastę harrisa, z nimi pewnie będą jeszcze lepsze :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :-) Ja uwielbiam skyr, w zasadzie zastąpiłam nim zupełnie zwykły jogurt i śmietanę.
UsuńMargarytko, czy Twoje też od spodu są takie mokre? Z wierzchu chrupiące i piękne, w środku soczyste a od spodu rozmoknięta pulpa z płatków przyklejona do papieru ... :(
OdpowiedzUsuńNie, są suche i chrupiące, praktycznie tak samo jak na wierzchu. Może to kwestia papieru do pieczenia?
Usuń