Serniki ostatnio dosyć często goszczą na naszym stole, bo bez
mąki, bez dodatkowej porcji tłuszczu i bez cukru. Są świetnym
deserem, który bez wyrzutów sumienia może zjeść osoba, która
jest na diecie redukcyjnej albo pilnuje wagi. Ten sernik ma dużo
białka, bo dodatkowo dodałam do niego wysokobiałkowy skyr, nie ma
cukru, bo zrobiony jest na erytrolu i jest wystarczająco słodki.
Tym razem wykorzystałam do niego twaróg śmietankowy w kostce
(już zmielony) i dwa opakowania skyru. Wyszedł fajny, kremowy a
jednocześnie dosyć zwarty sernik.
W lasach jagody, porzeczki dojrzewają na krzakach, więc grzechem byłoby niewykorzystanie tych letnich owoców do tego sernika. Oczywiście można użyć innych, dowolnych owoców.
W lasach jagody, porzeczki dojrzewają na krzakach, więc grzechem byłoby niewykorzystanie tych letnich owoców do tego sernika. Oczywiście można użyć innych, dowolnych owoców.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 -22 cm:
500 g twarogu (ja użyłam śmietankowego mielonego w kostce –
OSM Czarnków)
300 g skyru (u mnie z Piątnicy)
4 duże jajka (albo 5 - 6 mniejszych – razem około 300 g)
30 g mąki ziemniaczanej albo budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej (albo kilka kropli olejku
waniliowego)
1 szklanka erytrolu
owoce – u mnie białe i czerwone porzeczki i jagody – razem
około 1,5 szklanki
5 g masła do posmarowania dna tortownicy
łyżka bułki tartej albo zmielonych płatków orkiszowych do wysypania dnia tortownicy
łyżka bułki tartej albo zmielonych płatków orkiszowych do wysypania dnia tortownicy
Sernik fit z porzeczkami i jagodami - przygotowanie:
Dno tortownicy posmarować masłem i posypać bułką tartą albo
mielonymi płatkami orkiszowymi.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z erytrolem i pastą waniliową, dodać połowę
twarogu i połowę skyru i zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną albo budyń oraz resztę twarogu i skyru
i ponownie zmiksować do połączenie składników. Dodać białka
ubite na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć
do przygotowanej tortownicy, posypać owocami i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 170 stopni (u mnie grzanie góra – dół).
Piec 70 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić sernik w uchylonym
piekarniku na około 30 minut, a następnie wyciągnąć i zostawić
do całkowitego wystygnięcia.
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńWygląda pysznie, uwielbiam serniki.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Też je bardzo lubimy :-)
UsuńCórka mówi, że wygląda świetnie i "tata zrób" :))
OdpowiedzUsuńNo to chyba trzeba? :)
No jak córka prosi, to tata nie ma wyjścia :-)
UsuńPierwszy raz zrobiłam to znikło w ciągu jednego dnia:) dzieci oszalały.
OdpowiedzUsuńSuper, że smakuje.
UsuńCzy można skry zastąpić jogurtem greckim?
OdpowiedzUsuńTak, można. Tylko wtedy sernik będzie miał mniej białka, więcej tłuszczu.
UsuńBardzo smaczny sernik. Zrobiłam z cukrem i jogurtem greckim bo skyru nie dostałam. Spróbuję kupić i upiec jeszcze raz. Wyszedł delikatny, mój mocno opadł. Na następny raz może ubije całe jajka to nie będzie tak napowietrzony i nie klapnie.
OdpowiedzUsuńKasiu, super, że smakował.
UsuńJa ostatnio po prostu wszystko wrzucam do malaksera, kilka chwil i do foremki.
Asiu,jak zawsze przepis wspanialy,jak ja bym chciala byc tak dokladna jak Ty.....
OdpowiedzUsuńEch, czasem ta dokładność to przekleństwo :-)
Usuńpozdrawiam ciepło.
Świetna sprawa, dla faceta jak ja, który dużo ćwiczy i dba o jednocyfrowy poziom tłuszczu. Dodałem swoją modyfikację - dwie miarki białka serwatki, też o smaku wanilia. Moim zdaniem jest jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pomysł przydał Ci do gustu. O tak, dodatkowa porcja białka mile widziana. Smacznego i pozdrawiam.
Usuń