Czasem i ja nie mam czasu albo ochoty na dłuższe stanie przy garach, więc robię coś na szybko wykorzystując zapasy z zamrażarki albo półprodukt ze sklepu. Do tego dania można wykorzystać domowe uszka z grzybami czy mięsem albo gotowe tortellini z dobrym składem z dowolnym nadzieniem. 15 minut i obiad na talerzu. Polecam, bo szybkie, pyszne i sycące.
Składniki na 2 porcje:
400 g ugotowanych domowych uszek albo tortellini z dowolnym nadzieniem
1 duża cebula
1 żółta papryka albo po kawałku z kilku kolorów
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz, chili,
oregano albo bazylia
cukier albo erytrol
10 g klarowanego masła albo łyżka oleju
Do podania: świeżo tarty parmezan
Tortellini / uszka z sosem warzywno - pomidorowym - przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę obrać
i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło albo olej,
wrzucić cebulę i ją delikatnie podsmażyć (nie przypalić, bo sos
będzie gorzki), dodać paprykę i smażyć razem 3 – 4 minuty,
dodać pomidory z puszki, wsypać ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki
pieprzu, ½ łyżeczki cukru albo 1 łyżeczkę erytrolu, szczyptę
chili i 1 – 2 łyżeczki oregano albo bazylii. Gotować przez kilka
minut, aż całość trochę zgęstnieje, spróbować i ewentualnie
doprawić do własnego smaku. Wrzucić ugotowane uszka albo
tortellini i podgrzewać, aż całość będzie gorąca. Przełożyć
na talerze, posypać tartym parmezanem i gotowe.