niedziela, 7 lutego 2021

Ciasto migdałowe

Proste, szybkie i obłędnie pachnące ciasto z migdałami. Idealne do niedzielnej kawy. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu. Nie piekłam go wiele lat, a dziś rzucił mi się w oczy. Jako, że w szafce były mielone migdały i mąka orkiszowa, w lodówce masło i jajka, to postanowiłam je ukręcić. Cukier zamieniłam na erytrol i użyłam mąki orkiszowej. Wyszło pachnące, aromatyczne i miękkie z chrupiącą skórką.

 


Składniki na keksówkę 25 x 12 cm:

150 g (1,5 szklanki) zmielonych migdałów

150 g miękkiego masła

120 g (½ szklanki) cukru - ja zamieniłam na 150 g erytrolu

200 g mąki pszennej tortowej – ja zamieniłam na orkiszową jasną

4 duże jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki amaretto albo kilka kropli olejku migdałowego

2 łyżki płatków migdałowych do posypania góry ciasta

 


Ciasto migdałowe - przygotowanie:

 

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku, utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę i delikatnie zmiksować, ciasto będzie bardzo gęste, następnie dodawać po łyżce migdałów i po 2 – 3 łyżki piany, ucierać na niskich obrotach, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na końcu dodać amaretto albo olejek migdałowy i zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (albo wyłożonej papierem do pieczenia), posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) albo do 190 -200 (góra – dół), piec około 50 – 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka. W trakcie pieczenia uważać, aby płatki się nie przypaliły, w razie potrzeby można ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Ostudzić i gotowe. 

 


8 komentarzy:

  1. A wyjdzie na orkiszowej razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem wróżką ;-) Nie wiem, bo nie robiłam na razowej. Można spróbować, ale ja dałabym wtedy więcej proszku do pieczenia i jedno jajko więcej, bo to dużo cięższa mąka, więc może być problem z "podniesieniem" ciasta. Ono samo w sobie jest dosyć gęste.

      Usuń
  2. Margarytko, bardzo się cieszę z nowych przepisów na blogu, wszystkie do wypróbowania zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się, żeby w tym roku pojawiło się ciut więcej przepisów :-) Mam jeszcze sporo w zanadrzu takich, które przydałoby się wrzucić na blog :-)

      Usuń
  3. Fajny przepis, nie jakiś totalnie wyszukany fit ;) ale podoba mi się,jest tu i smak i umiar i zdrowy rozsądek :)) zapisuję do zrobienia :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie staram się po prostu robić w przepisach małe zamiany na zdrowsze produkty... nie zawsze da się mocno oszczędzać na kaloriach - tu jest i masło i migdały, produkty wysokokaloryczne. Ale już z mąką czy słodzidłem można pokombinować i zrobić trochę zdrowszą wersję.

      Usuń
  4. Żeby nie było nie mam nic do tych wszystkich zdrowych przepisów, ale ten jest taki w punkt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też do nich nic nie mam, wręcz przeciwnie - nawet lubię. Ale jakaś szalona na tym punkcie nie jestem :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...