środa, 3 lutego 2021

Gofry proteinowe

Te gofry to mój hit odkąd zaczęłam się odchudzać. To dwa (albo trzy) proste składniki, niewiele pracy i pyszne gofry gotowe. Byłam przekonana, ze już dawno przepis wrzuciłam na blog, ale okazuje się, że chyba uznałam go za zbyt banalny, aby się tu pojawił. Jednak dużo pytań o niego, więc niech ma swoje miejsce również na blogu. 

Czasem robię te gofry proteinowe na śniadanie, czasem na podwieczorek. Nie wymagają żadnego większego wysiłku. Jedyne, czego tak naprawdę potrzebujemy, to dobra gofrownica.
Oczywiście porcje można sobie zmieniać. Ja podaję składniki na jedną porcję, dla jednej osoby. Ilość dodanej odżywki zależy od wielkości jajek.
I od razu odpowiadam na często pojawiające się pytanie: „czy można czymś zastąpić odżywkę”. Otóż nie, nie da się niczym zastąpić odżywki białkowej, bo ona jest jednym z dwóch składników tych gofrów. Jeśli chcecie zrobić na mące, wybierzcie inny przepis.



Składniki na 2 normalne albo 4 małe gofry (takie jak na moim zdjęciu):

1 duże jajko (około 75 g) albo dwa mniejsze

25 - 40 g odżywki białkowej – ja daję waniliową, więc nie potrzebne mi słodzidło

opcjonalnie coś do posłodzenia (erytrol, ksylitol, stewia) – przy odżywce smakowej nie ma potrzeby dodawania słodzidła

do podania: ulubione dodatki – u mnie przeważnie jest to skyr, owoce, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe


Gofry proteinowe - przygotowanie:

Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko i odżywkę, krótko zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli wydaje się zbyt rzadka to można dodać jeszcze trochę odzywki albo łyżeczkę mąki kokosowej (mocno zagęszcza). Gęstość masy zależy od samej odżywki – te roślinne zagęszczają lepiej.

Masę odstawić na kilka minut, a następnie piec gofry na rumiany kolor (u mnie 4 minuty, ale czas zależy od mocy gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami.

 
 


6 komentarzy:

  1. O rany Margarytko a ja właśnie na diecie, ciekawe czy mogłabym takie zjeść ? ;-) Muszę poszukać takiej odżywki, szczerze mówiąc nie słyszałam o czymś takim. Gofry wyglądają przepysznie ...
    pozdrawiam
    Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej można je jeść na diecie. Odżywka może być dowolna, jest tego na rynku sporo.

      Usuń
  2. W końcu znalazłam przepis który mi pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej firmy odżywkę białkowa Pani polecą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam jednej ulubionej, ale lubię waniliową z Herbalife. I wegańską sojową ALLNUTRITION. Najważniejsze to wybrać taką, która będzie nam odpowiadała.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...