Strony

sobota, 13 lutego 2021

Podwójny placek ziemniaczany z wędzonym łososiem, skyrem i chrzanem

Uwielbiam ziemniaczane dania, kocham placki ziemniaczane. No, ale klasyczne, smażone na tłuszczu są dosyć kaloryczne. Aby je nieco odchudzić przeważnie piekę w piekarniku. Są równie smaczne i jeśli dobrze odciśniemy wodę, to są również chrupiące.

Dziś proponuję placki na obiad w jednej z moich ulubionych wersji, czyli z łososiem, skyrem i chrzanem. Placki z piekarnika robi się nieco dłużej, bo czas pieczenia to około 35 minut, ale za to nie trzeba stać nad patelnią.



Składniki na 2 porcje:

2 duże albo 4 średnie ziemniaki (około 500 g)

1 mała cebula

1 duże jajko

1 – 2 łyżki zmielonych płatków owsianych (można dodać dowolną mąkę, choć uważam, że płatki są strzałem w dziesiątkę)

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka oleju do posmarowania papieru/blachy


Dodatkowo:

150 g wędzonego na gorąco łososia (można zastąpić inną wędzoną rybą, doskonale smakuje również pstrąg czy karmazyn)

150 g skyru naturalnego (można zastąpić jogurtem greckim albo kwaśną śmietaną)

chrzan – ilość wg uznania

posiekany koperek

ziarna sezamu do posypania (można je wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni)

 


Podwójny placek ziemniaczany z wędzonym łososiem, skyrem i chrzanem - przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć (ja ścieram na drobnych oczkach, ale nie tych, które ścierają na miazgę). Zostawić na sicie, lekko odcisnąć. Wodę z ziemniaków wylać zostawiając skrobię, która się osadziła na dnie miski. Do skrobi dodać ziemniaki, jajko, płatki owsiane, sól i pieprz do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg), blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go olejem. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części i uformować duże, dosyć cienkie placki. Blaszkę wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż dół się ładnie zrumieni, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut. Jeśli placki nie są dostatecznie rumiane można piec 5 -10 minut dłużej.

Upieczone placki przełożyć skyrem, chrzanem, wędzonym łososiem, posypać posiekanym koperkiem i ziarnami sezamu. Podawać z ulubioną surówką, sałatką.


 


 

11 komentarzy:

  1. ale wypas ;) muszę spróbować taką wersję de'luxe :) Ja od kilku lat też piekę placki w piekarniku, choć troszkę grzeszę, bo cebulkę do nich przesmażam na oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z taką podsmażoną cebulką nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować. Dziękuję za inspirację :-)

      Usuń
  2. O ja cie, jak smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, Ja mam pozostałości kurczaka z rożna więc je wykorzystam, następnym raze będzie z łososiem. Dziękuję za przepis i całuski przesyłam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dodatki dowolne. Kurczak też doskonale się sprawdzi. Podobnie jak i inne wędzone ryby. Ja bardzo lubię z dodatkiem wędzonego pstrąga, ale ciężko go kupić.

      Usuń
  4. I już wykorzystałam nowy przepis. Bardzo smaczne, chociaż następnym razem zrobię grubsze placki. Trzeba niestety pilnować w piecyku gazowym i uważać żeby się nie spaliły. Zazdroszczę wszystkim posiadaczom piecyków elektrycznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No rzeczywiście, z gazowym piekarnikiem jest troszkę inaczej. Ja od 30 lat mam elektryczny (kiedyś rodzice mieli gazowy, ale ja wtedy dopiero zaczynałam piec). Czasem zdarza mi się upiec coś u teściowej w gazowym piekarniku, jakieś mięso albo ciasto. Najważniejsze, że wiesz co zrobić, żeby było dobrze :-) Pozdrawiam i cieszę się, że smakowało.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl