Strony

sobota, 6 marca 2021

Serniczki fit w słoiczkach z płatkami róż w syropie

Zapraszam Was dziś na prosty, pyszny deser, który można zjeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie albo na piknik czy wycieczkę.

Sernik w słoiczku i to w fit wersji sprawdzi się też u osób liczących kalorie. Jedynie płatki róż zawierają nieco cukru, ale zawsze można je zamienić na domową frużelinę. Ja płatki róż dostałam w prezencie od mojej szkolnej koleżanki, która prowadzi sklepik z takimi pysznościami w Bydgoszczy, więc grzechem byłoby ich w jakiś słodki sposób nie wykorzystać. Padło na serniczki, które bardzo polecam.

 

Składnik na 6 słoiczków (moje o pojemności 220 ml):

650 g twarogu (ja użyłam chudego twarogu mielonego w kostce )

350 g skyru naturalnego

4 duże jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki pasty waniliowej

4 łyżki erytrolu (można użyć innego słodzidła albo cukru)

Do podania: płatki migdałowe i płatki róż w syropie albo jakakolwiek frużelina, mus czy świeże owoce – pełna dowolność


Serniczki fit w słoiczkach z płatkami róż w syropie – przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera, zmiksować na gładką masę (w przypadku braku malaksera można użyć zwykłego miksera i dobrze połączyć z jego pomocą składniki). Gotową masę przelać do słoiczków (nie trzeba ich niczym smarować, jeśli nie chcemy serniczków ze słoików wyciągać). Słoiczki ustawić w naczyniu żaroodpornym albo na wysokiej blaszce, wlać do naczynia wrzątek, tak aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości słoiczków. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra – dół) i piec około 35 minut. Masa powinna się ładnie ściągnąć. Po tym czasie zostawić serniczki jeszcze na około 20 minut w wyłączonym piekarniki. Wyciągnąć z kąpieli wodnej i zostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu posypać płatkami migdałowymi i ozdobić płatkami róż albo dowolną frużeliną czy owocami – wg własnego pomysłu. 

 




 

14 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za przepis, mało kalorii a grzechu warte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, zdecydowanie warte nawet dwóch grzechów :-)

      Usuń
  2. o rany, jaki czad! robię, na milion procent robię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie małe, niby nic, a jednak dużo przyjemności.

      Usuń
  3. Margarytko, a dlaczego jesteś taką wielką przeciwniczką cukru? Sebastian.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu oszczędzam w ten sposób kalorie, erytrol w zasadzie ich nie ma i nie jest metabolizowany, mogą go bezpiecznie używać cukrzycy. Z cukru to ja obecnie jem jedynie miód od czasu do czasu :-)
      Po obejrzeniu filmu "cały ten cukier" (bardzo polecam), w którym jest przeprowadzony pewien eksperyment, zaczęłam eliminować cukier z czego się da. Ale to mój wybór :-)

      Usuń
  4. Nie wiem, czy skorzystam konkretnie z tego przepisu, ale pomysł pieczenia serniczków w słoiczkach (i to w kąpieli wodnej!) - genialny. Na pewno wypróbuję przy okazji jakiegoś pikniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten sposób, bo są fajne delikatne, jak sernik nowojorski :-)

      Usuń
  5. Margarytko, na pewno przepis na serniczki wypróbuję. Czy mozesz coś więcej o słoiczkach napisać, gdzie Swoje kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kupowałam słoiczków ekstra, po prostu wykorzystałam te, które mam od lat w piwnicy i wykorzystuję do przetworów :-)

      Usuń
  6. Świetny pomysł na deser i pięknie podany! Żal nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl