Bardzo
prosty, szybki deser, który może być fajnym drugim śniadaniem
albo podwieczorkiem. Można go zabrać jako przekąskę do pracy, bo
stanowi całkiem pożywny i smaczny posiłek.
Pracy przy nim niewiele,
ale trzeba go przygotować wcześniej, żeby nasiona chia napęczniały
i zagęściły deser. Często pada pytanie „ile chia na określoną
ilość płynu?”. I to generalnie jest takie pytanie z kategorii
trudnych, bo odpowiedź brzmi” „to zależy”. Zależy przede
wszystkim od konsystencji bazy, od tego czy jest ona bardziej płynna
czy może bardziej gęsta. Po prostu trzeba eksperymentować.
Ja do mojego deseru wykorzystałam napój sojowy waniliowy i
dodałam skyr, bo zależało mi, aby podbić białko. No i się
udało. Wyszło smacznie i pożywnie. Deser najlepiej przygotować
wieczorem, aby delektować się nim na drugi dzień.
Składniki na 1 porcję (słoiczek o pojemności około 300 ml):
125 ml napoju sojowego waniliowego
75 g skyru naturalnego
2 łyżeczki erytrolu albo inne słodzidło
3 płaskie łyżeczki nasion chia
dodatkowo: ulubione owoce – u mnie borówki i porzeczki, wiórki kokosowe albo płatki migdałowe, kilka orzechów – wg uznania
Deser z chia na napoju sojowym waniliowym i skyrze z dodatkiem owoców – przygotowanie:
Napój sojowy zmiksować ze skyrem (można tylko dobrze wymieszać,
ale po zmiksowaniu masa będzie fajnie napowietrzona). Dodać nasiona
chia, wymieszać i dostawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie
wymieszać, wlać do słoiczka i wstawić na noc do lodówki. Rano
dołożyć owoce, ewentualnie można zrobić z nich mus, posypać
płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi. I gotowe.
W prostocie siła. Dziękuję Ci bardzo za ten przepis.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Bardzo proszę :-)
UsuńSuper szybki przepis
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze. Nie narobi się człowiek, a coś dobrego i zdrowego zje :-)
Usuń