Strony

niedziela, 22 sierpnia 2021

Sernik z czekoladowym ciastem, z dodatkiem skyru i wiśni

Sernik powstał z potrzeby chwili. Jechaliśmy na weekend do znajomych, a że serniki to jedno z ulubionych ciast znajomych i mojego męża, więc wybór mógł być tylko jeden. Trochę dumałam jaki sernik wybrać, aż wreszcie wymyśliłam coś z połączenia sernika królewskiego i mojej inwencji twórczej. Wyszło bardzo smacznie, a struktura sernika jest jednocześnie zwarta i lekka. Skoro sernik smakował, to zdecydowanie trzeba było zrobić powtórkę. I tak się stało. Wczoraj drugi raz go poczyniłam i znowu pojechał z nami w gości, choć tym razem część ciasta została w domu, abym mogła zrobić zdjęcia i podzielić się z Wami przepisem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, wiśnie jeszcze można na targu kupić, a w ostateczności można użyć mrożonych albo odsączonych z kompotu.


Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35 (albo podobną):

Ciasto czekoladowe:

3 szklanki (około 500 g) przesianej przez sito mąki pszennej typ 450

1 kostka (200 g) schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki

1 szklanka cukru pudru

5 żółtek (białka można wykorzystać do omletu albo bezy)

2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki dobrego, ciemnego kakao

Masa serowa:

1 kg twarogu mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości – ja użyłam tym razem sera Piątnicy)

450 g skyru naturalnego (gęstego, nie pitnego)

1,5 szklanki cukru (można dać mniej, ale za pierwszym razem dałam 1 szklankę i mówili, że mało słodki)

2 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić kilkoma kroplami olejku waniliowego)

1 opakowanie budyniu waniliowego

5 dużych jajek (jeśli są małe to 6 -7 sztuk)

3 łyżki oleju albo roztopionego i ostudzonego masła

Dodatkowo: około 600 g wydrylowanych wiśni (najlepsze świeże, ale mrożone albo odsączone z kompotu też mogą być; mrożonych owoców nie należy wcześniej rozmrażać)

Lukier: cukier puder (4 łyżki), sok z cytryny (½ łyżeczki), gorąca woda (odrobina)


Sernik z czekoladowym ciastem, z dodatkiem skyru i wiśni – przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 równe części, uformować wałeczki, owinąć folią i zamrozić (ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej). Można też tylko jedną część włożyć do zamrażarki, a resztą ciasta od razu wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. A zamrożone zetrzeć już po przygotowaniu masy serowej. Jeśli całe ciasto jest zamrożone, to zetrzeć je na tarce. Dwie części ciasta wsypać na blaszkę, lekko ugnieść, a jedną cześć zostawić do posypania góry sernika.

Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, dodając stopniowo cukier, następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników, dodać skyr, pastę waniliową i budyń i krótko zmiksować. Następnie dodać połowę twarogu i olej, ponownie krótko zmiksować, dodać resztę sera i zmiksować, aby składniki się dobrze połączyły. Masa będzie dosyć gęsta.
Masę serową przelać na ciasto, ułożyć wiśnie i górę posypać ciastem, które zostało. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (u mnie termoobieg) i piec około 70 minut. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku na kolejna godzinę (można piekarnik lekko uchylić, aby nadmiar pary wyleciał). Wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i gorącej wody utrzeć gładki lukier i polać nim sernik. Można lukier zastąpić cukrem pudrem i też będzie dobrze.




27 komentarzy:

  1. Ja też jestem fanką wszelakich serników. Mam nawet do wypróbowania kilka Twoich przepisów a ten będzie kolejny😁.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę smaczny :-)

      Usuń
  2. Fajnie mieć takich gości, co to z ciastem przyjeżdżają. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na inspiracje nie tylko sernikowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zostałam wychowana i nauczona - nigdy w gości z pustą ręką :-)

      Usuń
  3. Nie wygląda jak z Master Chef, ale smakuje o 10x lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam aspiracji na Master Chefa, u mnie zawsze po domowemu :-)

      Usuń
  4. Jeszcze nie robiłam sernika ze skyrem. Chętnie spróbuję, jestem ciekawa co mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do spróbowania. Z samego skyru też wychodzi pysznie.

      Usuń
  5. Wygląda świetnie. Musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurde tam idzie aż 10 jajek ??? a już się miałam skusić ale chyba jednak nie. A powiedz mi gęsty jogurt to np. jakiej formy bo z reguły jak kupuję to jakiś bieluch czy jogobella i one są raczej płynne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No 10 jajek, 5 żółtek do ciasta i 5 jajek do masy serowej.
      Gęsty to np. grecki, ale ja się prawie w całości przerzuciłam na skyr.

      Usuń
  7. Serniczek z wiśniami brzmi idealnie na ten weekend. Będzie to mój pierwszy ze skyrem. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie spróbuję, jeszcze nie robiłam sernika na czekoladowym spodzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała w końcu spróbować upiec sernik ze skyru.

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi smacznie. Sernik chodzi za mną już chyba od tygodnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chodzi, to koniecznie trzeba złapać przepis :-) I upiec.

      Usuń
  11. Czy zamiast wiśni mogę dać inne owoce, np. maliny?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować swoich sił, nie jestem co prawda tak uzdolniona kulinarnie, ale liczę że z twoim przepisem wyjdzie idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy tego spodu się najpierw nie podpieka a potem nie piecze się jeszcze raz z serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie podpieka się. Gdyby było inaczej, to bym o tym napisała :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl